De L&D trends voor 2017

L&D trends 2017 Survey Don Taylor

Wat worden dé trends op het gebied van Learning & Development in 2017? De centrale vraag van het Global L&D Sentiment Survey die dit jaar voor de vierde keer werd uitgevoerd door Don Taylor. Taylor, voorzitter van het Learning & Performance Institute, spreker en auteur van het boek Learning Technologies in the Workplace, zet dit survey jaarlijks uit onder L&D professionals wereldwijd. Om inzicht te krijgen in hoe zij denken over L&D en waar hun aandacht specifiek naar uit gaat. Op basis daarvan kun je spreken van een trend.

Belangrijkste trends

Dit jaar hebben 885 L&D professionals uit 60 landen meegedaan met de survey. Allemaal kregen ze één cruciale vraag voorgelegd: wat zijn volgens jou de L&D ‘hot topics’ in 2017? Uit een lijst van 15 mogelijkheden mocht iedereen drie categorieën aanvinken. Daarnaast mocht iedereen in de categorie ‘overig’ extra opties toevoegen.

De drie meest aangevinkte trends waren:

  1. Persoonlijk & adaptief leren
  2. Collectief en sociaal leren
  3. Microlearning

De professionals, die vrijwillig meedoen aan het survey, geven antwoord op basis van wat ze denken dat ‘hot’ zal zijn. En niet op basis van wat populair zou moeten zijn. Net als voorgaande jaren is hierdoor een verschuiving van de resultaten te zien.

Sommige topics zijn in een jaar al ‘business as usual’ voor de professionals. Over andere willen zij zelf ook meer leren en te weten komen.

1. Personalisation / adaptive delivery 12,4%
2. Collaborative / social learning 11,6%
3. Micro learning 10,5%
4. Virtual & augmented reality 8,2%
5. Consulting more with business 7,2%
6. Showing value 6,7%
7. Mobile delivery 6,5%
8. Artificial intelligence 6,1%
9. Curation 5,7%
10. Games & gamification 5,5%
11. Neuroscience & cognative science 4,3%
12. Video 4,1%
13. Developing the L&D function 3,8%
14. Personal knowledge mastery 3,2%
15. Other 2,5%
16. MOOC’s 1,9%

Conclusies voor 2017

De conclusies van dit jaar staan hieronder. Oftewel: wat kunnen we in 2017 verwachten?

Social goes mainstream

Voor de eerste keer verschijnt de categorie ‘gepersonaliseerd en adaptief leren’ bovenaan de lijst. ‘Sociaal en gemeenschappelijk leren’ staat in 2017 op nummer twee. Dit bevestigt de trend vanaf 2015. Dit komt waarschijnlijk doordat L&D professionals zich steeds meer bewust zijn dat samenwerkendleren een belangrijk onderdeel is van hun (soms nieuwe) rol. Daarmee is ‘social’ net even minder ‘hip’ dan persoonlijk leren. Personalisatie staat meer dan ooit in de belangstelling dankzij steeds betere algoritmen en de ontwikkelingen in Artificial Intelligence.

Technologische speculatie alom

Microlearning krijgt dit jaar meer erkenning en een prominentere plaats dan vorig jaar. Typerend voor microlearning is dat het gebruik maakt van kleine(re) leerobjecten die herhaald worden met behulp van diverse media en technologie. Maar de essentie wordt vaak nog niet helemaal begrepen of juist toegepast. Datzelfde geldt voor andere belangrijke nieuwe ontwikkelingen. Verwacht dus meer discussie en controverse over microlearning, Virtual Reality, Augmented Reality en Artificial Intelligence. Geen van deze ontwikkelingen is volwassen genoeg om mee te gaan in de L&D hoofdstroom. In 2017 blijven ze dus voornamelijk onderwerp van speculatie.

L&D wil focussen op de business

De optie ‘overige’ in de vragenlijst gaf aanleiding tot een groot aantal antwoorden met een duidelijke businessfocus. Veelgenoemde thema’s waren ‘business adviseren’, ‘meerwaarde tonen’ en vergelijkbare variaties hierop. Dit geeft aan dat L&D een grotere betrokkenheid zoekt met de rest van de organisatie. Mogelijk pijnpunt: nergens wordt aangetoond dat L&D de noodzakelijke vaardigheden bezit voor deze rol. In het onderzoek zakt ‘De rol van HR verder ontwikkelen’ van plaats 7 (2015) naar plaats 13 (2017). Misschien heeft HR ambities die ze niet kan invullen?

Het volledige rapport

Wil je het volledige rapport met alle resultaten van de Global L&D Sentiment Survey lezen? Je kunt het hier downloaden.

Bron: de website van Don Taylor