Virtual Reality trainingen

Zelf VR-trainingen maken lastig? Niet met onze krachtige VR-trainingontwikkelsoftware.

Wat is Virtual Reality training?

In een Virtual Reality (VR) training doorloopt de cursist een module waarin hij of zij zich bevindt in een compleet andere werkelijkheid. Dit kan op basis van een geprogrammeerde omgeving of met behulp van 360 graden foto’s en/of video’s. Een dergelijke virtuele training biedt andere voordelen en resultaten dan een ‘reguliere’ training. Er kunnen trainingssituaties worden gecreëerd die anders niet of moeilijk te realiseren zijn.

Het effect van VR-training

Een training kan verschillende leerdoelen hebben, het opdoen van kennis of inzicht, het aanleren van vaardigheden of het veranderen van een attitude of gedrag. Wanneer het leerdoel gaat over een gedragsverandering, kan het opwekken van een bepaalde emotie hierbij een versterkende factor zijn. Een VR-training neemt je nog een stap verder richting de werkelijkheid. Dit komt onder andere doordat je zelf bepaalt welke kant je op kijkt, waarbij het beeld meebeweegt met jouw blik. Dit laat de gebruiker een (compleet) nieuwe ervaring beleven. De ervaring zorgt ervoor dat de leerervaring beter wordt herinnerd en er meer interesse wordt gewekt in het onderwerp.

 

De voordelen van VR-training

VR kan worden gebruikt in situaties waarin het lastig is om deze in de praktijk te trainen. Denk bijvoorbeeld aan het werken met hoogspanning, het werken op een boorplatform, het meekijken tijdens een cruciale operatie, of het werken met een dure machine. Met een VR-training is het mogelijk deze situaties te trainen zonder er daadwerkelijk te zijn. Daarnaast kan de training op grotere schaal worden aangeboden en meerdere keren worden gevolgd.

Hoe maak je een VR-training?

Met CenarioVR kun je gemakkelijk zelf een VR-training maken. CenarioVR maakt gebruik van 360 graden foto’s of video’s waardoor je geen volledige virtuele omgeving hoeft te (laten) programmeren. Met een 360 graden camera maak je zelf foto’s en video’s die je vervolgens kunt importeren in CenarioVR. Hier kunnen er verschillende interacties, vragen, effecten en/of audiobestanden aan worden toegevoegd om er een e-learning module van te maken. De gebruiker kan de VR-module volgen met een VR-headset, op zijn smartphone of via een pc. De module kan vervolgens onderdeel zijn van een blended programma, als uitstapje in een andere e-learning of als een op zichzelf staande ervaring.

Modules kunnen worden gepubliceerd naar SCORM, xAPI of CMi5 waardoor ze goed werken in combinatie met een Learning Management System. Daarnaast kan het volgen van een CenarioVR module ook in ‘CenarioVR live and Mobile’: het hosting platform dat bij de CenarioVR licentie zit inbegrepen.

VR-trainingen bij Enexis

Iedereen binnen Enexis werkt elke dag om het dagelijks leven van gezinnen en bedrijven mogelijk te maken. Ze proberen elke dag om de wereld om ons heen een stukje duurzamer te maken en bedrijven te helpen bewuster om te gaan met energie. Enexis zet Virtual Reality trainingen in tijdens het onboarding proces. We spreken met Jan Taks, trainer bij Enexis, over Virtual Reality trainingen.

Ik vind het een prachtige tool om mee te werken. Gaandeweg zijn er ook nieuwe functies bij gekomen. Erg fijn!’ – Jan Taks, trainer bij Enexis

Lees het verhaal van Enexis

Zelf VR-trainingen ontwikkelen?

Wil je meer weten over CenarioVR? Ervaar zelf de kracht van VR in trainingen. Test CenarioVR 21 dagen gratis of vraag een brochure aan. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

Ontvang meer informatie