Virtual Reality trainingen

Wat is Virtual Reality training?

In een Virtual Reality (VR) training doorloopt de cursist een module waarin hij of zij zich bevindt in een compleet andere werkelijkheid. Dit kan op basis van een geprogrammeerde omgeving of met behulp van 360 graden foto’s en of video’s. Een dergelijke virtuele training biedt andere voordelen en resultaten ten opzichte van een ‘reguliere’ training. Er kunnen trainingssituaties worden gecreëerd die anders niet of moeilijk te realiseren zijn.

Een mooi voorbeeld van een VR-training (gemaakt in CenarioVR) is van het Thomas Jefferson Universiteitsziekenhuis. Zij gebruiken VR-training om patiënten te stimuleren om zich te laten screenen voor darmkanker. In de interactieve training worden de patiënten door het screeningsproces geleid om ze meer op hun gemak te laten voelen met het proces rondom de endoscopie. Ze kunnen vrij door de operatiekamers rondlopen en krijgen informatie over de procedure. Hierdoor zijn de patiënten beter voorbereid, geïnformeerd en zijn ze sneller bereid om zich te laten screenen. Uit de evaluatie van de training blijkt dat 57% van de patiënten het extreem leerzaam vond en 71% gaf aan voldoende kennis te hebben van de screeningprocedure, een toename van 19%.

Wat is het effect van VR-training?

Een training kan verschillende leerdoelen hebben, het opdoen van kennis of inzicht, het aanleren van vaardigheden of het veranderen van een attitude of gedrag. Afhankelijk van het leerdoel zijn er verschillende trainingsmiddelen om het doel te bereiken. Wanneer het leerdoel gaat over een gedragsverandering kan het opwekken van een bepaalde emotie hierbij een versterkende factor zijn. Video in combinatie met een verhaallijn is een effectieve manier om bepaalde emoties op te wekken bij de kijker. Dit zien we ook terugkomen in e-learning.

Een VR-training neemt je nog een stap verder richting de werkelijkheid. Dit komt onder andere doordat je zelf bepaalt welke kant je op kijkt en het beeld meebeweegt met jouw blik. Dit laat de gebruiker een (compleet) nieuwe ervaring beleven. De ervaring zorgt ervoor dat de leerervaring beter wordt herinnert en er meer interesse wordt gewerkt in het onderwerp.

Wat zijn de voordelen van VR-training?

Naast de bovengenoemde voorbeelden kan VR natuurlijk ook van pas komen in andere situaties. VR kan worden gebruikt in situaties waarin het lastig is om deze in de praktijk te trainen. Denk bijvoorbeeld aan het werken met hoogspanning, het werken op een boorplatform, het meekijken tijdens een cruciale operatie, of het werken met een dure machine. Met een VR training is het mogelijk deze situaties te trainen zonder er daadwerkelijk te zijn. Daarnaast kan de training op grotere schaal worden aangeboden en meerdere keren worden gevolgd. Ook voor het creëren van empathie kan VR een oplossing bieden. In een VR-training beleef je de ervaring door de ogen van een persoon met autisme of het leven van een vluchteling waardoor empathie wordt gecreëerd bij de gebruiker. De VR oplossing kan ook simpeler zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rondleiding om gebruikers bekend te maken met een bepaalde omgeving in een onboardingstraject. Het creëren van scenario’s in de vorm van een sales- of klantvriendelijkheidstraining. Of een manier om awareness te creëren op een bouwterrein om gevaarlijke situaties te herkennen. Hoe zou een VR-training waarde kunnen toevoegen binnen jou organisatie?

Hoe maak je een VR-training?

Met CenarioVR kun je gemakkelijk zelf een VR-training maken. CenarioVR maakt gebruik van 360 graden foto’s of video’s waardoor je geen volledige virtuele omgeving hoeft te (laten) programmeren. Met een 360 graden camera maak je zelf foto’s en video’s die je vervolgens kunt importeren in CenarioVR. Hier kunnen er verschillende interacties, vragen, effecten en/of audio bestanden aan worden toegevoegd om er een e-learning module van te maken. De gebruiker kan de VR-module volgen met een VR-headset, op zijn smartphone of via een pc. De module kan vervolgens onderdeel zijn van een blended programma, als uitstapje in een andere e-learning of als een op zichzelf staande ervaring.

Modules kunnen worden gepubliceerd naar SCORM, xAPI of CMi5 waardoor het goed samen werkt in combinatie met een Learning Management System. Daarnaast kan het volgen van een CenarioVR module ook in ‘CenarioVR live and Mobile’: het hosting platform dat bij de CenarioVR licentie zit in begrepen.

Zelf VR trainingen ontwikkelen?

Wil je meer weten over CenarioVR? Ervaar zelf de kracht van VR in trainingen. Test CenarioVR 21 dagen gratis of vraag een brochure aan. Neem contact met ons op via onderstaande knop.

Ontvang meer informatie