Op afstand samen content ontwikkelen

Samen e-learning content ontwikkelen zorgt voor het beste resultaat. Maar hoe ontwikkel je op afstand samen? De afgelopen periode heeft dit onderwerp meer aandacht gekregen. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om samen content te ontwikkelen en hoe je dat gemakkelijk en effectief kan doen op afstand.

Waarom samen ontwikkelen?

Samenwerken kan voordelen met zich meebrengen. Wanneer je met meerdere personen samenwerkt aan het bouwen van een e-learning, kan iedereen doen waar hij of zij goed in is. Denk hierbij aan een SME (subject matter expert) of inhoudsdeskundige die kennis heeft van de inhoudelijke content. De opleidingsdeskundige die zijn of haar didactische kennis kan toepassen. Een vormgever, die kennis heeft over het design van de e-learning. En wellicht een collega die goed is in taal, en elke spellings- en of typfout eruit haalt. Door al deze kennis en expertise samen te voegen, kun je jouw cursist/de doelgroep zo goed mogelijk bedienen.

Met een goede taakverdeling kom je tevens sneller tot een kwalitatief hoog eindresultaat dan wanneer je alles alleen doet. Daarnaast is het altijd goed om een gemaakte e-learning meerdere malen te testen. Iets wat jij hebt gebouwd is wellicht logisch voor jou, maar misschien helemaal niet voor iemand anders. Wanneer je samen ontwikkelt, kunnen meerdere personen de gebruikerservaring voor livegang testen en kun je elkaars fouten eerder ontdekken en verbeteren.

Synchroon en asynchroon samenwerken

Als je samen e-learning modules gaat ontwikkelen, doe je dat synchroon of asynchroon.

Synchroon e-learning ontwikkelen

Bij synchroon samenwerken kan er real-time interactie plaatsvinden. Synchroon betekent namelijk tegelijkertijd. Ontwikkelaars kunnen tegelijkertijd aan hetzelfde project werken. Bij synchroon samenwerken werk je voornamelijk in de cloud. Hiermee bedoelen we dat de auteursomgeving via het internet te benaderen is. Alle content wordt online opgeslagen in een afgeschermde omgeving.

Tijdens het samenwerken is het mogelijk om bepaalde onderdelen van het project/module af te schermen voor de andere ontwikkelaars. Denk hierbij aan het in- en uitchecken van bepaalde lessen of pagina’s van het project. Overige ontwikkelaars kunnen dan nog wel de pagina’s bekijken, maar niet meer bewerken. Nadat er aanpassingen zijn doorgevoerd in het project, dienen de wijzigingen weer vrijgegeven te worden voor de overige projectleden. Tijdens het vrijgeven worden de wijzigingen opgeslagen en wordt er bij sommige auteursomgevingen ook een extra versie van het project opgeslagen. Dit noemen ze ook wel versiebeheer. Het voordeel van deze functionaliteit is dat de eigenaar van het project bepaalde wijzigingen altijd weer ongedaan kan maken. Hierdoor gaat er geen belangrijke informatie verloren.

Wil je synchroon e-learning modules ontwikkelen? Bekijk dan eens de tools Articulate Rise en Lectora Online.

Asynchroon e-learing ontwikkelen

Bij asynchroon samenwerken is er geen real-time interactie; het materiaal wordt gemaakt en ter beschikking gesteld voor gebruik op een later moment. Een asynchrone samenwerking gebeurt vaak bij auteurstools die desktop-gerelateerd zijn. Dat wil zeggen dat de content lokaal op een pc/laptop wordt opgeslagen. Hierbij kun je denken aan de krachtige e-learning ontwikkeltools Articulate Storyline en Lectora Desktop.

Templates of losse leerinterventies/activiteiten worden gedeeld met de overige ontwikkelaars via een netwerkschijf (of een andere externe tool). Sommige auteursomgevingen bieden functionaliteit aan om content online met een team te delen. Zo kan iedereen gebruik maken van de laatste versie van het leerobject.

De juiste ontwikkeltool

De meeste auteursomgevingen, tools om e-learning mee te maken, bieden ook extra functionaliteit aan op het gebied van samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan het toekennen van taken aan andere projectleden. Of door het toepassen van een ontwikkelstatus aan het project. Hierdoor weten alle projectleden wat de status is van het actieve project. Naast het actief samen ontwikkelen, wil je ook graag de connectie houden met de klant (de opdrachtgever). Tussentijds de voortgang laten zien of vragen om feedback om het project te kunnen verbeteren. Voor deze samenwerking, tussen ontwikkelaar en opdrachtgever, bieden de meeste auteursomgevingen een Review functionaliteit aan. Personen zonder licentie van de auteursomgeving kunnen dan online toegang krijgen tot het project. In deze online omgeving kunnen de reviewers de module bekijken en voorzien van commentaar. Dit commentaar is direct zichtbaar voor de ontwikkelaar. Vaak kan er ook een status meegegeven worden aan het commentaar, zodat de opdrachtgever kan zien of een bepaalde opmerking al verwerkt is door de ontwikkelaar.

Ben je benieuwd welke auteurstool het beste past bij de manier waarop jullie samenwerken of wil je op afstand beter kunnen samenwerken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Neem contact op