Hoe kun je snel e-learning ontwikkelen?

Wil je (informele) kennis, vaardigheden en inzichten vastleggen voor collega’s of klanten? Het is belangrijk om informatie op zo’n manier vast te leggen dat deze makkelijk verspreid kan worden en er verzorgd uitziet. Nu veel mensen thuiswerken is hier meer behoefte aan dan ooit. Bij het ontwikkelen van content zijn er vaak strakke deadlines of een kort tijdspad. Maar hoe ontwikkel je snel e-learning modules?

Herbruikbaarheid

Herbruikbaarheid van onderdelen is belangrijk om snel e-learning te ontwikkelen. Je hoeft niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Je kunt ontwikkelde onderdelen eenvoudig nog eens gebruiken eventueel met aanpassingen. Door de volgende onderdelen te hergebruiken kun je jouw ontwikkelproces versnellen:

  • Templates: Templates zijn sjablonen met een bepaalde opmaak die je alleen nog maar hoeft in te vullen;
  • Importmethodes: Importeer PowerPoint presentaties en maak er een e-learning module van;
  • Kopiëren en plakken; Hergebruik onderdelen uit bestaande modules;
  • Objecten: Pas bestaande objecten/animaties aan en gebruik ze voor een ander doel;

Templates

Een van de eerste stappen die je kan zetten om het ontwikkelproces te versnellen is door te werken met templates. Het zijn een soort voorbereide lege pagina’s die je enkel nog hoeft in te vullen. Een template zorgt ervoor dat je je enkel nog hoeft bezig te houden met de inhoud en versnelt het ontwikkelproces enorm. Jouw modules zijn dan volledig in de huisstijl van jouw organisatie of de vormgeving die past bij de opdracht.

De opbouw van templates kan gebruikt worden bij het opzetten van een Storyboard. Materiedeskundigen kunnen een storyboard gebruiken om de inhoud van de module aan te leveren. Templates kunnen ook bijdragen aan de creativiteit van materiedeskundigen (Subject Matter Experts). Door interacties klaar te zetten kunnen materiedeskundigen beter zien wat de mogelijkheden van de tool zijn en daardoor kunnen ze de inhoud daar op afstemmen. Zo ontstaat er geen miscommunicatie en kunnen ontwikkelaars efficiënt te werk gaan. Meer over templates lees je op deze pagina.

Investeren in een goed template is dan ook rendabel. Je eigen organisatie kan daar tijd in steken, maar je kunt het ook uitbesteden. De tijd die je investeert in een goed template betaalt zich eenvoudig terug tijdens de ontwikkeling van modules. Courseware ontwikkelt regelmatig templates voor klanten en adviseert over de mogelijkheden om templates op te zetten. Neem vrijblijvend contact met ons op om te kijken hoe je tijd kunt besparen.

Werk goed samen

Het ontwikkelproces versnelt enorm door efficiënt samen te werken. Bij sommige tools kun je gelijktijdig aan dezelfde module werken. Bij de ontwikkeltool Lectora Online ontstaat door het samenwerken ook versiebeheer, waardoor je gemaakte aanpassingen altijd ongedaan kunt maken. Informatieverlies treedt hierdoor bijna niet op.

Maak je iets voor je eigen organisatie, betrek dan ook mensen van communicatie (of marketing) bij de ontwikkeling, zodat de module volgens de richtlijnen van de organisatie opgezet wordt. Dit kan veel correctietijd achteraf schelen. Daarbij heeft de communicatie-afdeling vaak een database met foto’s en iconen tot hun beschikking. Mocht er geen afdeling communicatie zijn, dan zijn er in de tool vaak standaard stock-afbeeldingen en iconen beschikbaar. In de meeste tools zijn tegenwoordig koppelingen met vrij te gebruiken beeldbanken beschikbaar. Je kan natuurlijk ook externe sites hiervoor raadplegen.

Een gebruiksvriendelijke tool

Om snel e-learning modules te ontwikkelen is een gebruiksvriendelijke tool met een intuïtieve user interface erg belangrijk. Responsive tools als Articulate Rise 360 helpen je bij het snel ontwikkelen van content. Met één druk op de knop is de content voor meerdere apparaten geschikt. Tools als Articulate Storyline 360 en Lectora zijn gebruiksvriendelijk en ondersteunen het snel ontwikkelen van e-learning met templates en een uitgebreide bibliotheek aan media. Ben je op zoek naar een tool die je hierin kan ondersteunen? Bekijk de tools via onderstaande knop en gebruik ze 30 dagen gratis.

Bekijk alle tools