Wat hebben Millenials gemeen met kippen?

Visie van Niamh Williams waarom millenials vergeleken worden met legbatterij kippen

Een vreemde vergelijking? Niamh Williams, ervaren learning designer en specialist innovatieve media denkt er anders over.

Kippen in een legbatterij

Een discussie op de radio over verveelde en niet-gemotiveerde medewerkers deed Niamh denken aan kippen die ze onlangs adopteerde vanuit een legbatterij. Net als deze kippen waren de medewerkers ongelukkig, verveeld, ingeperkt in hun kunnen, niet enthousiast en ze hadden de energie niet meer om te kijken naar het grotere geheel. Laat staan dat ze buiten hun ‘hok’ keken.

Generatie Y

Op de werkvloer gebeurt dit vooral bij jonge medewerkers: de millennials of generatie Y. Generatie Y is de flexibele generatie met een digitale mindset. En volgens WerkXYZ wil generatie Y werken in een omgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen en echt iets kunnen bijdragen. Kortom: zelfontplooiing staat hoog op het lijstje van generatie Y en het liefste willen ze hun hele leven lang blijven leren. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak (bron: YoungCapital).

Ander onderzoek laat zien dat:

 • Millenials niet meer zoveel hecht aan materiële zaken, maar aan ervaringen.
 • Millenials hechten aan ervaringen waarmee ze hun horizon verbreden.
 • En misschien wel het belangrijkste: millennials gebruiken het internet om direct te communiceren met anderen en informatie te delen.
 • Millenials bepalen zelf het onderwerp en tijdstip van gesprek.

Parallel met L&D

Een duidelijkere parallel met Learning & Development kun je bijna niet trekken. Learning & Development moet flexibel kunnen inspelen op de (leer)behoefte van vooral de jongere generatie medewerkers.

Ze de mogelijkheid bieden om hun eigen leerpad uit te stippelen. Door zelf het tijdstip en de inhoud te bepalen, waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Bovendien moet de inhoud (de content) zo opgebouwd zijn, dat (jonge) medewerkers niet verveeld raken en dat het aansluit bij hun ervaring en behoefte.

Doe je dit niet en sluit je je medewerkers op in een hok – zoals de kippen in de legbatterij – dan raken ze verveeld en… is de kans groot dat ze weggaan, aldus Niamh.

Gen Y medewerkers (millenials) vinden de vrijheid om te leren belangrijk.

Geen kant-en-klare oplossing

‘We all need wings and freedom to fly’ schrijft Niamh in haar artikel. En naar aanleiding van Independence Day (4 juli) schreef Elliot Masie dat ook hij fantaseert over onafhankelijk en in vrijheid leren, over ‘Learning Independence’.

Iedereen moet dus de vrijheid hebben om nieuwe dingen te leren. En L&D moet dat stimuleren. Er is alleen geen kant-en-klare oplossing. ‘Leren’ is voor iedereen anders, vooral voor milennials. Medewerkers geven de voorkeur om te leren op verschillende momenten, hebben andere behoeftes en dus is er een divers aanbod nodig. Qua vorm en inhoud is er dus geen eenduidige oplossing voor iedereen, maar wat wél duidelijk is, is dat het voor iedereen een onderdeel van het dagelijkse werk moet kunnen zijn.

tips voor L&D

Tips om leren te faciliteren & integreren

 • Maak leren leuk!
 • Maak de toegang tot leren makkelijk: goed vindbaar, en met boeiende, leuke, interactieve content.
 • Leg de verantwoordelijkheid om te leren bij de medewerkers zelf.
 • Focus op het beschikbaar stellen van bronnen in plaats van het aanbieden van vastomlijnde cursussen.
 • Stel geen grenzen aan leren. Met internet en open source is alles toegankelijk.
 • Zie ‘leren’ niet als probleem wat moet worden opgelost, laat de mogelijkheid tot leren er gewoon ‘zijn’.
 • Blijf als L&D op de hoogte waar je de beste techniek, content en support haalt.

Kortom: als je als L&D je (verveelde) medewerkers motiveert en stimuleert om te leren én het op de juiste manier faciliteert, is er een grote kans dat ze van een ‘legbatterij-kip’ een ‘vrije uitloopkip’ worden. Volgens Niamh is dat een kip met veel veren, die veel eieren legt en gelukkig is. Door de juiste aandacht voor learning & development worden (jonge) medewerkers weer blij, betrokken bij de organisatie en komen ze in een omgeving waarin ze (weer) tot bloei kunnen komen.

Het hele artikel

Klik hier om het originele artikel ‘Are millennials demanding to be free range learners?’ van Niamh Williams te lezen.

Bronvermelding

 • De website van onze Ierse collega’s: Logic Earth
 • De website van Elliot Masie
 • Andere bronnen: YoungCapital, YoungWorks, Retailtrends