Learning Technologies 2018

Tijdens Learniing Technologies UK bezochten onze collega’s het congres, de beurshal en interessante presentaties. Daarnaast bezochten zij onze partners tijdens verschillende partnermeetings.

Wij bezochten Learning Technologies

De vijf belangrijkste Learning & Development trends

Op Learning Technologies waren er vijf belangrijke trends zichtbaar:

 • AI en Machinelearning
  Kunstmatige intelligentie en het leren door computers zelf neemt een hoge vlucht. Binnen leren en ontwikkelen zijn systemen steeds meer in staat om de cursisten de juiste keuzes te laten maken. Suggesties voor leeractiviteiten en welke volgende stap je kunt zetten worden slimmer gedaan. Maak interactie met leersystemen effectiever en persoonlijker met behulp van bijvoorbeeld chatbots.
 • Virtual Reality
  Laat cursisten virtueel levensechte scenario’s uitvoeren die anders te duur zijn of gevaarlijk. Navigeer door de cursus met je ogen en heb het gevoel alsof je daadwerkelijk in het scenario bent. VR-trainingen geven een nieuwe beleving aan online leren.
 • Learning Analytics
  Niet nieuw, maar nog steeds aanwezig is de analyse van (big) data. Niet alleen om aan te geven wat er gebeurd is, maar ook om te voorspellen wat er gaat gebeuren en op basis daarvan bij te sturen. Learning Analytics gaat verder dan leren en ontwikkelen. Het wordt een instrument om de prestaties van mensen en organisaties te vergroten. Je ziet daarom dat er veel gesproken wordt over xAPI. xAPI is een standaard die het mogelijk maakt een stroom van activiteiten vast te leggen in een consistent formaat over verschillende systemen. Dit wordt met name opgeslagen in een LRS, wat daarmee een belangrijke bron kan zijn van gegevens voor Learning Analytics.
 • Micro-learning
  Steeds kleinere – meestal hoog interactieve – leereenheden om op het juiste moment (just-in-time) te leren. Een belangrijk onderdeel van leren op de werkplek (workplacelearning) als onderdeel van of naast performance support. Verder zie je dat micro-learning ook wordt ingezet voor het versterken van het leereffect. Het herhalen van de leerervaring leid tot het duurzamer onthouden van de lesstof.
 • User generated content
  Omdat kennis en ervaring meestal bij de mensen in de organisatie zit – en niet bij de L&D afdeling – zie je steeds meer mogelijkheden voor gebruikers om hun kennis onderling te delen. Door deze content onderdeel te maken van het reguliere leeraanbod krijg je een vollediger aanbod. De verantwoordelijkheid van de algehele kennis en kunde van de content komt meer in de organisatie te liggen. De L&D afdeling faciliteert hierbij met name het proces van sociaalleren. Een handig systeem hiervoor is Confluence.

Kortom, ontwikkelingen om in de gaten te houden.

Partners

Ook waren onze partners aanwezig op de beurs. Elk presenteerden zij nieuwe functies of producten.

Totara Learn op Learning Technologies

Totara

Totara is – met meer dan 1400 klanten – inmiddels één van de grootste spelers in het LMS landschap en was als één van de hoofdsponsors dan ook groots vertegenwoordigd op de beurs. Tijdens verschillende presentaties op de beurs werd er – naast klantcases – ruimschoots aandacht besteed aan de nieuwe functies die komen in Totara Learn versies 11 en 12. Hierbij sprong de nieuwe functionaliteit rondom GDPR het meest in het oog. Op 20 en 23 maart informeren wij onze klanten over de nieuwe functies via een webinar.

gomo Learning

gomo Learning presenteerde haar product gomo Learning Suite en demonstreerde daarbij de belangrijkste functies:

 • Meertalige e-learning ontwikkelen in één module;
 • Werk samen met meerdere landen dankzij de features collaboration;
 • Plaats je cursussen in enkele secondes in je LMS.

Samengevat, een ontwikkeltool voor internationale organisatie waar responsisivteit hoog in het vaandel staat.

NetDimensions

NetDimensions – onderdeel van LTG – was aanwezig op de beursvloer met hun product NetDimensions Talent Suite. De grote belangstelling laat zien dat er – naast de groeiende behoefte aan een ander type leeromgeving – nog steeds behoefte is aan een LMS dat op solide wijze omgaat met complicance, planning van klassikale trainingen en competentiemanagement.

Articulate

Articulate was aanwezig op beurs met Articualte 360. Het komende jaar richt Articulate zich op:

 • Beveiliging: Articulate verwacht in maart 2018 GDRP-compliant te zijn. Er zal binnen Articulate een aparte afdeling worden opgezet die zich alleen bezig gaat houden met beveiliging in de breedste zin van het woord. Dit om de data zo goed en veilig mogelijk te beheren.
 • Articulate Rise: Bij Articulate wordt er in 2018 een afdeling opgezet die zich bezig gaat houden met de verdere ontwikkeling van Articulate Rise. Denk hierbij aan de uitbreiding van interactie, vragen en look and feel.
 • Articulate Storyline: Articulate focust zich op de stabiliteit van het product en de user interface. Ze streven ervoor dat zowel de beginnende gebruikers als de gevorderderde gebruikers gemakkelijk met de tool kunnen werken. Gedurende het jaar worden er nieuwe fuctionaliteiten toegevoegd. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om je module te publiceren naar video.

Netex learningCloud - gemakkelijk e-learning ontwikkelen

Netex

Netex heeft vorig jaar tijdens Learning Technologies 2017 een nieuwe set learningCloud producten gepresenteerd. De belangstelling was ook dit jaar weer terug te zien bij hun stand. Met name learningPlay – het leerplatform voor de mobiele medewerker met een intuïtieve moderne user interface – had de nodige belangstelling. Het afgelopen jaar is het product verder doorontwikkeld, waarbij diverse functionaliteiten toegevoegd zijn. Zoals nieuwe social learning componenten en een vernieuwde user interface.

Trivantis

Trivantis introduceert Trivantis Complete. Dit is een totaal pakket met verschillende leeroplossingen inclusief een VR-trainingoplossingen.

 • Cenario VR – Virtual Reality
 • ReviewLink – Review Content
 • CourseMill – Learning Management System
 • Vaast – Databank Media Assets
 • Lectora – E-learning ontwikkeltool

Trivantis speelt hiermee in op de verschillende trends in de Learning & Development branche. Binnenkort meer over Trivantis Complete en Vaast.

De volgende stap

Wil je graag weten hoe jouw organisatie kan inspelen op deze trends? Klik dan op de knop hieronder en laat je gegevens achter. Wij adviseren je dan vrijblijvend over de mogelijkheden.

Vertel mij meer