Royal A-ware

De uitdaging

Toen kaas- en zuivelproducenten Bouter en Anker in 2010 fuseerden in de A-ware Food Group (nu Royal A-ware) kreeg de afdeling Knowledge & Education bij Bouter – die toen al bezig was met leren en ontwikkelen op de werkvloer – de uitdaging om het opleidingsprogramma uit te breiden naar 20 vestigingen in binnen- en buitenland. Maar hoe zorg je ervoor dat een relatief eenvoudig toets- en examenprogramma uit kan groeien tot een volledig corporate opleidingsbeleid?

De oplossing

Je gaat op zoek naar een Learning Management System (LMS) waarmee dat kan. We spreken met Bart Beeftink, Manager Knowledge & Education bij Royal A-ware: “Toen we na de fusie ‘het nieuwe leren’ corporate breed uit wilden zetten, hebben we direct aangegeven dat we daar een systeem voor nodig hadden waarmee we alle medewerkers konden bereiken én de voortgang konden managen”. Ook blended learning – een combinatie van onderwijs op afstand en het volgen van klassikale trainingen – was voor Royal A-ware belangrijk. “Om alle wensen goed aan elkaar te kunnen knopen, hebben we uiteindelijk voor het PeopleFluent LMS gekozen.”

‘Om na de fusie corporate met ‘het nieuwe leren’ aan de slag te gaan, was écht een LMS nodig. Om te kunnen managen wie wat op welke vestiging doet, om de ontwikkeling van de medewerkers bij te kunnen houden én om gerichte opleidingen en e-learning modules aan te bieden.’ – Bart Beeftink

Unieke samenwerking met uitzendbureaus

Voor de uitrol van het nieuwe opleidingsbeleid, klopte Bart aan bij Courseware. Bart: “Vanuit Bouter kende ik Courseware toen al zo’n veertien jaar en het was logisch om bij hen te informeren welk LMS het beste bij ons zou passen”. Vanwege de schaalbaarheid (makkelijk te gebruiken voor 50 tot meer dan 100.000 cursisten), de meertaligheid én de toegankelijkheid van het LMS via verschillende (externe) apparaten, is uiteindelijk gekozen voor PeopleFluent LMS.

Bart: “Vooral de toegankelijkheid van buitenaf is voor ons een groot voordeel. Veel productiemedewerkers werken bij ons via een uitzendbureau. Door een unieke koppeling kunnen zij via hun eigen uitzendbureau bij ons in het LMS geregistreerd worden en doorlopen ze vóórdat ze bij ons aan het werk gaan online al de introductiemodule”. Via e-learning, wat in het LMS wordt aangeboden, leren de nieuwe medewerkers waar Royal A-ware voor staat, leren ze over de bedrijfscultuur en de regels van de vestiging waar ze komen te werken.

NetDimensions bij Royal A-ware

‘Blended learning’ als sleutelwoord

Alles wat bij Royal A-ware met het delen van kennis, leren en ontwikkelen te maken heeft, wordt door de afdeling Knowledge & Education beschikbaar gesteld en gemanaged middels twee digitale leerplatformen: het Opleidingshuis en het Kennishuis.

Bart: “Het PeopleFluent LMS hebben we omgedoopt tot ons Opleidingshuis en hierin staat alles wat met formeel leren te maken heeft: e-learning, klassikale trainingen, verplichte cursussen (zoals de introductie, een module over veiligheid en drie kwaliteitsmodules) én opleidingstrajecten om te verdiepen of te verbreden. Zowel het productie– als het kantoorpersoneel kan er gebruik van maken.”

Informeel leren gaat bij Royal A-ware via het andere online platform, het Kennishuis. Bart: “Dit is een performance support systeem – of database – met werkinstructies, kwaliteitsprocedures en informatie die onze productiemedewerkers in hun dagelijkse werk nodig hebben, maar wat ze niet perse hoeven te onthouden, omdat het heel gemakkelijk in het systeem is terug te vinden en met collega’s is te delen.”

Voortgang, toetsing en rapportages

Ook het genereren van rapportages en de sturing die de afdeling Knowledge & Education daarop kan geven, is belangrijk voor Royal A-ware. Bart: “Royal A-ware biedt iedere productiemedewerker een uniek leerpad van 6 niveaus, om vaardigheden en kennis te ontwikkelen, zodat ze met plezier bij ons blijven werken”. Door de rapportages kan Royal A-ware de voortgang in de gaten houden en de organisatie én medewerkers bijsturen of coachen. “Alle trainingsresultaten, certificeringen en diploma’s registreren we in het LMS in een persoonlijk functieprofiel. De leidinggevende kan aan de hand van rapportages heel gemakkelijk zien of het team beschikt over de juiste competenties of dat scholing nodig is.”

Ook handig is de geautomatiseerde sturing op de (vanuit de overheid opgelegde) verplichte trainingen. Bart: “Bij de trainingen op het gebied van interne veiligheid (BHV), intern transport (transportmiddelen) en technische veiligheid (NEN en VOP), krijgen leidinggevenden automatisch een rapportage aangeboden. In dit overzicht staat wanneer certificaten verlopen, kennis moet worden opgefrist of wanneer een nieuw certificaat moet worden behaald. Bovendien betekent de groei van het bedrijf ook dat we aan steeds meer certificeringen op het gebied van veiligheid en wetgeving moeten voldoen. Het is fijn als onze medewerkers dan ‘bij’ zijn en snel ingezet kunnen worden waar nodig.”

De rijping van de kaas bij Royal A-ware wordt beoordeeld door een via het NetDimensions LMS opgeleidde medewerker.

De toekomst

Bart: “We zijn heel blij met PeopleFluent LMS en de mogelijkheden die het ons biedt. We blijven dan ook investeren en verbeteren. Zo zijn we op dit moment bezig met twee bijzondere koppelingen. De eerste gaan we dit jaar realiseren in de introductiemodule: wanneer een medewerker is geregistreerd met zijn of haar moedertaal, dan wordt de introductiemodule automatisch in die moedertaal aangeboden. Daarnaast onderzoeken wij met Courseware of we een koppeling kunnen maken met de Zuivelacademie. Daarin staan veel interessante e-learning modules die via een single sign-on beschikbaar gesteld kunnen worden in ons LMS. Tot slot willen we graag in de toekomst uitbreiden met een catalogus van externe e-learning modules om onze medewerkers nog breder – of dieper – op te kunnen leiden. En wie weet horen we tijdens de PeopleFluent Gebruikersdag nog nieuwe interessante mogelijkheden. Altijd leuk om op die dagen met andere gebruikers te kunnen sparren!”

Ook aan de slag met blended learning?

Heb je vragen? Of ben je net als Bart Beeftink van Royal A-ware op zoek naar een LMS waarmee je blended learning optimaal kunt inzetten? Neem dan contact op met ons.

Meer weten