Keuzecriteria LMS

Bij het kiezen van een geschikt Learning Management System – ook wel LMS genoemd – zijn enkele keuzecriteria belangrijk. De belangrijkste keuzecriteria voor een Learning Management System staan hieronder beschreven.

Melle - Koen

Wat is een Learning Management System?

Een LMS is in feite niets meer dan een website die is ingericht om het complete opleidingsproces te faciliteren. Een aantal belangrijke functies van een LMS zijn:

  • Opleidingsactiviteiten beheren en aanbieden;
  • Zowel klassikale als e-learningmodules aanbieden aan medewerkers of cursisten;
  • Cursustrajecten aanbieden voor bepaalde doelgroepen (zoals bijvoorbeeld voor bepaalde functies);
  • Aanwezigheid van cursisten vastleggen;
  • Examens afnemen en certificaten uitreiken;
  • Rapportages maken.

Daarnaast kan een LMS nog vele andere functies bevatten. Afhankelijk van je doel bepaal je welke functies belangrijk zijn voor jouw organisatie.

Waar ga je het Learning Management System voor gebruiken?

De keuze van een LMS wordt bepaald door de manier waarop het systeem gebruikt zal worden. We maken de volgende onderverdeling:

1. LMS gericht op klassikaal leren

Een LMS waarbij de klassikale trainingen het belangrijkst zijn, dient vaak als administratiesysteem voor de organisatie en het beheer van trainingen. Hierbij kun je denken aan het inplannen van trainingen, het uitnodigen van de cursisten en het bijhouden van een presentielijst. Daarnaast kan de trainer de benodigde gegevens inkijken en bewerken.

2. LMS gericht op online leren

Een LMS voor online trainingen lijkt veel op een LMS voor klassikale trainingen, maar is vooral goed in het beheren, distribueren en rapporteren van online cursussen.

  • Laat cursisten e-learning modules volgen waar en wanneer ze willen;
  • Bekijk en analyseer de resultaten van de cursisten;
  • Deel digitale certificaten uit.

De online trainingen zelf worden gemaakt in anders software, bijvoorbeeld in een auteurstool, en via standaarden (zoals SCORM) ontsloten in het LMS. Lees meer over deze standaarden in ons artikel SCORM, LTI en xAPI.

De resultaten van online leren kun je volledig analyseren in een LMS. Op basis van de analyse kan het cursusaanbod geoptimaliseerd worden.

3. Volledig geïntegreerd LMS

Een volledig geïntegreerd LMS is een combinatie van een LMS voor klassikaal en online leren. Een volledig geïntegreerd LMS heeft als belangrijk voordeel dat het op een centrale plaats een compleet overzicht heeft van alle leeractiviteiten (zowel online als offline) en de resultaten. Hiermee krijg je beter inzicht in de resultaten en voortgang van de cursisten en afdelingen. En dat geldt natuurlijk ook voor de cursist, die ook alles vanuit 1 plek kan benaderen dat te maken heeft met leren en ontwikkelen.

Een volledig geïntegreerd LMS geeft de mogelijkheid tot het creëren van Blended Learning leerprogramma’s en opleidingspaden. Deze leerpaden kunnen algemeen, maar soms ook persoonlijk zijn en construeer je in het geïntegreerde LMS.

Functionele LMS-eigenschappen

Afhankelijk van je wensen en behoefte bepaal je welke overige functionele eigenschappen belangrijk zijn. Hieronder hebben we voor je een aantal eigenschappen opgesomd die je helpen een keuze te maken.

  • Meertaligheid
    Van oorsprong zijn de meeste Learning Management Systems Engelstalig. Voor jouw bedrijf kan het echter belangrijk zijn dat de interface ook Nederlandstalig is of zelfs meertaligheid ondersteunt.
  • Competentiemanagement en functieprofielen
    Hiermee ben je in staat op bedrijfsniveau een talent management portaal op te zetten.
  • Goedkeuringsworkflow
    Afhankelijk van het bedrijfsbeleid kan het noodzakelijk zijn om toestemming te krijgen om een training of opleiding te volgen.
  • Beheer van klassikale training
    Beheer klassikale trainingen en toebehoren in een overzichtelijk planbord.
  • Eigen interface
    Laat de interface qua look-and-feel aansluiten op de bedrijfsstandaard.
  • Integratiemogelijkheden
    Mogelijkheid om andere systemen te koppelen aan je LMS, zoals een HR-systeem, een mailserver en externe content providers.
  • Schaalbaarheid
    Een LMS schaf je niet alleen voor vandaag aan, maar moet ook de komende jaren voldoen aan de eisen. Schaalbaarheid van het aantal gebruikers kan daarom van groot belang zijn.
  • Downloaden van content
    Er zijn situaties denkbaar waarin het wenselijk is dat modules/content gedownload kunnen worden zodat je in een offline situatie toch de modules kunt doorlopen. Kom je weer online dan worden de resultaten gesynchroniseerd.
  • Uitgebreide rapportages
    Iedere organisatie heeft een eigen behoefte aan rapportages, soms zelf samen te stellen in een maatwerkrapportage.
  • Importeer bestaande e-learning modules
    Modules die in het verleden zijn ontwikkeld en voldoen aan de reguliere e-learning standaarden, wil je mogelijk kunnen gebruiken in het nieuwe LMS. Content creatie en het beheer van e-learning modules is niet een standaard taak van een LMS, maar wordt ontwikkeld met gespecialiseerde auteurstools.

Uiteraard is dit slechts een deel van alle beschikbare LMS-functionaliteit.

ASP, SAAS of zelf doen?

ASP (Application Service Provisioning) en SAAS (Software As A Service) zijn beide termen om “uitbesteding” te omschrijven. Je laat de hosting, het technisch beheer en soms ook (een deel van) het functioneel beheer over aan een gespecialiseerde partij. Voordelen zijn onder andere:

  • een snelle start;
  • geen extra belasting van je ICT-afdeling;
  • gespecialiseerde deskundigheid.

Meer over hosting en beheer lees je hier.

LMS-licentiestructuur en budget

Elke LMS-leverancier hanteert zijn eigen licentiestructuur (vaak is deze gebaseerd op een prijs per gebruiker per jaar.). Toch zijn er ook andere modellen denkbaar.

Vrijblijvend advies voor een geschikt leerplatform

Wil je graag ondersteuning bij het vinden van het juiste leerplatform? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Stuur je RFP