De start van Courseware

In 1997 richtte Coen Flach Courseware op. Inmiddels is hij met pensioen, maar hij praat nog vol passie over Courseware. In dit verhaal blikken we samen met hem terug op de oprichting van Courseware.

Oprichter Coen Flach

Voor vele klanten is Coen Flach een bekend gezicht. Coen is altijd een ambitieuze ondernemer geweest. Voor de oprichting van Courseware had hij een eigen onderneming op het gebied van klassikale bedrijfsopleidingen. Coen: ‘Toen ik Courseware oprichtte zat ik nog midden in de klassikale trainingen. Ik had het idee dat het anders moest. Er moest voor iedereen een smaak komen in plaats van een standaard aanbod. We praten over 1997 en cursusmateriaal op maat was toen nog niet bekend in Nederland. Via via ben ik in aanraking gekomen met CustomDoc. Een echte uitkomst voor die tijd, want je kon er zelf cursusmateriaal op maat mee maken.’ Langzaam groeide de vraag en is Courseware gestart met het vertalen van de (Engelse) cursusinhoud om het voor een bredere doelgroep interessant te maken.

Hoe ging het na de start?

Coen: ‘De eerste drie jaar waren niet winstgevend. Door het product te gaan vertalen hebben we een nieuwe klantenkring aangeboord. Organisaties hoefden zelf niks meer te ontwikkelen, alle cursusmateriaal was op maat en dat voor een redelijke prijs. Onze primaire motivatie was IT in te zetten voor onderwijsprocessen. Het standpunt waar we nu nog steeds achterstaan is dat we zelf geen oplossingen gaan ontwikkelen. Er zijn al zoveel goede oplossingen.” Internationale bewezen en beproefde oplossingen vertaalt Courseware en maakt het hiermee beschikbaar voor de Nederlandse en Belgische markt. Door goed te luisteren naar de wensen en behoeften van de klant.

‘Langzaam ontstond de behoefte voor e-learning. Nog wel lekker ouderwets met een CD waar de cursus op staat. Dat zijn we op gegeven moment gaan doen en dat werd een groot succes! We kregen een kanjer van een order binnen van een hele grote bank. Fijn dat al onze bloed, zweet en tranen werd beloond.’  aldus Coen.

Courseware in een vogelvlucht

1997

In 1997 richt Coen Flach Courseware op. Courseware start met het verkopen van CustomDoc en cursusboeken. Met CustomDoc kun je cursusboeken op maat maken. Een ideale uitkomst in die tijd.

2002

De klantvraag verandert langzaam. De behoefte ontstaat om de resultaten van e-learning te meten. Courseware voegt dan ook een LMS aan haar portfolio toe. Om klanten zo goed mogelijk te ondersteunen bij hun opleidingsproces gaat Courseware een langdurige samenwerking aan met PeopleFluent (voorheen bekend als NetDimensions).

2003

Naast PeopleFluent LMS worden ook de ontwikkeltool van Lectora toegevoegd aan het assortiment. De e-learning ontwikkeltools voor de professionele ontwikkelaar.

2005

Articulate wordt toegevoegd aan het assortiment. Een eenvoudig te gebruiken auteurstool voor niet-ontwikkelaars.

2008

Courseware blijft groeien in zowel klanten als medewerkers. Dagelijks staan 8 medewerkers klaar voor de beste service. Om de voortdurende groei van het aantal (grote) klanten in goede banen te leiden gaat Courseware samenwerken met RackSpace.

2009

De eerste NetDimensions Gebruikersdag is een feit. Een speciale dag voor en door PeopleFluent LMS, voorheen NetDimensions LMS, gebruikers met een gevarieerd programma met thema’s op het gebied van verdieping, leren van anderen en inspiratie.

2012

In 2012 introduceert Courseware Totara Learn. Het Totara Learn LMS is ideaal voor blended learning programma’s met zowel formele als informele leeractiviteiten.

De populariteit van Articulate neemt toe en we organiseren de Articulate Gebruikersdagen. Drie inspiratievolle dagen voor en door Articulate Gebruikers in Nederland en België.

2013

Chris Textor neemt het stokje over van Coen Flach en wordt directeur van Courseware.

Om ook klanten met minder complexe opleidingsprocessen te kunnen ondersteunen met een professioneel en kosteneffectief LMS introduceert Courseware het Leerportaal.

2015

In 2015 komen er 3 nieuwe collega’s bij. Het team bestaat nu uit 20 enthousiaste en deskundige medewerkers.

2016

De ISO-certificering, de AVG en de dreigende Brexit zorgen ervoor dat Courseware overstapt naar Proserve voor haar managed hosting. Alles wordt virtueel en verspreidt over meerdere datacenters.

2017

Courseware bestaat 20 jaar. Tijd voor een feestje!

Articulate komt met Articulate 360 op de markt. Een volwaardige suite van auteurstools voor het ontwikkelen van e-learning.

2018

Courseware breidt haar portfolio uit met de online auteurstool Gomo.

Courseware is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met bijna 30 gedreven medewerkers.

2019

Articulate 360 heeft een ware hype teweeg gebracht in de Benelux. Nieuwe functies in Articulate Rise zorgen ervoor dat vele organisaties op een eenvoudige manier zelf snel e-learning kunnen ontwikkelen. De 8ste editie van de Articulate gebruikersdagen is dan ook weer snel volgeboekt.

2020

Er komt steeds meer focus te liggen op user experience. Om aan deze behoefte te voldoen voegt Courseware twee LXP’s toe aan haar portfolio: Instilled en THRIVE LXP.

2022

Feest! Courseware bestaat alweer 25 jaar.

Voor 2022 zijn er weer mooie plannen gemaakt. Trends worden belangrijker en wellicht komt er weer een mooie nieuwe leeroplossing bij.

 

Waar komt de naam Courseware vandaan?

De naam Courseware is gebaseerd op het Engelse woord Courseware. Courseware betekent cursusmateriaal in het Nederlands. Onze Engelse naam maakt het voor onze internationale partners en klanten gemakkelijk te herkennen en uit te spreken.

In de afgelopen 25 jaar is de huisstijl van Courseware regelmatig veranderd. Dit was het allereerste logo.

Wat was het mooiste moment?

Coen: ‘Onze eerste grote klant was een Nederlandse bank. Dat was een erg mooie mijlpaal. Een soortgelijke situatie was het krijgen van een grote klant in Duitsland. Het was echt een teameffort. Samen met Herbert Jansen zijn we er meerdere keren geweest. Ik kan me het traject van hier naar Essen nog goed herinneren. Op een gegeven moment was het zover en kregen we ze als klant met 70.000 cursisten. Ik vond dat een heel mooi moment. Vanaf dat moment draaien we mee met de grote softwarebedrijven in Nederland. Ook voor onze partner NetDimensions was het een gouden moment.’

Wat is je grootste passie?

Coen: ‘Nieuwe dingen ontdekken en doen. Wat zou je als bedrijf of als individu beter kunnen doen? Hoe kun je je eigen leven verbeteren en soepeler laten verlopen met behulp van technologie? Gaandeweg heb ik geleerd dat technologie helpt, maar dat mensen die het gebruiken ervoor zorgen dat het werkt. Ik heb mijn werk altijd als mijn hobby gezien.’

Daarnaast haalde Coen ook altijd veel energie uit de klantendagen. ‘Veel Articulate Gebruikersdagen zijn memorabele dagen. We dachten laten we iets leuk doen voor Articulate klanten. De spin-off was fantastisch. Prachtig om enthousiaste klanten te spreken en te zien dat ze elkaar inspireren.’