Meertalige responsive e-learning ontwikkelen

Lees hier alle tips en tricks voor het ontwikkelen van een responsive en adaptive e-learning met gomo Authoring.

Waarom een responsive design?

Steeds meer cursisten volgen hun cursussen op tablet en mobiel. Dit maakt e-learning met een responsive en adaptive design onmisbaar. Toch zie je nog regelmatig webpagina’s waarbij de inhoud/content onhandig op het scherm staat. Ook zie je vaak dat content onleesbaar blijft ondanks in- en uitzoomen. Dit probleem voorkom je met responsive en adaptive e-learning. Wat betekent dat precies?

 • Een responsive design zorgt ervoor dat cursisten, ongeacht het device waarop ze de cursus volgen, de cursus altijd gemakkelijk kunnen lezen. Dit houdt in dat de e-learning op elk device technisch werkt, er goed uitziet en functioneel hetzelfde doet.
 • Een adaptive design zorgt ervoor dat de content zich aanpast aan de afmetingen van het scherm. Op bepaalde ingebouwde punten worden onderdelen geoptimaliseerd qua vorm en opmaak.

Kortom, een aantrekkelijk en goed werkende online cursus voor desktop, mobiel en tablet. Wil je zelf graag aan de slag met het ontwikkelen van responsive en adaptive e-learning? Hiervoor heb je een HTML5 auteurstool en responsive ontworpen templates nodig. gomo Authoring is een geschikte auteurstool hiervoor. Zeker als je ook meertalige cursussen gaat ontwikkelen.

Vier handige tips om responsive e-learning te maken

 • Gebruik de juiste afbeeldingen
  Voorkom onduidelijke afbeeldingen. Kies voor heldere en rustige afbeeldingen. Afbeeldingen met veel tekst kunnen onoverzichtelijk ogen op mobiele devices.
 • Pas de content per device aan
  Optimaliseer de e-learning door de content per device aan te passen. Zo kun je een infographic plaatsen op de desktop versie. En een rustige variant op de andere versies. Ook is het mogelijk afbeeldingen per taal aan te passen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld praktijkvoorbeelden per land toepasselijk maken.
 • Pas de navigatie aan per device
  Vergroot het gebruikersgemak en pas de navigatie per device aan. Kies voor een swipeoptie voor tablet en mobiel en standaard knoppen voor de desktop versie.
 • Plaats korte video’s 
  Plaats geen video’s die langer dan vier minuten zijn. Onderzoek heeft bewezen dat dit de maximale lengte is voor een optimale concentratieboog.

13 nuttige functies van gomo Authoring

 1. Maak verschillende vragen en toon ze gevarieerd per categorie. Hierdoor kan een cursist vaker deelnemen aan een cursus zonder dezelfde vragen te beantwoorden.
 2. Creëer eigen mappen en sla content op in gomo. Hierdoor raken bestanden niet meer verloren.
 3. Pas de navigatie-items aan naar wens. Voeg bijvoorbeeld de knop ‘volgende’ toe. Zo weet je zeker dat de cursist de tekst heeft gelezen.
 4. Ontwikkel snel cursussen in meerdere talen. Met gomo maak je meertalige cursussen met één bronbestand.
 5. Regelmatig worden er nieuwe standaard thema’s toegevoegd. Ook is het mogelijk het thema van een cursus achteraf aan te passen zonder problemen. Door het responsive design blijft de cursus volledig leesbaar.
 6. Lijn de content uit en verander de breedte van een kolom naar wens. Zo geef je de cursus een verzorgde uitstraling.
 7. Importeer onderwerpen van andere cursussen in een nieuwe cursus. Dit voorkomt dubbel werk.
 8. Geef een unieke draai aan de online cursus en maak verticaal scrollen mogelijk.
 9. Maak de cursus persoonlijk met gepersonaliseerde content. Plaats gepersonaliseerde content in de cursus op basis van cursistgegevens en resultaten.
 10. Pas cursusonderdelen per cursistrol aan. Voeg bijvoorbeeld een speciale vraag toe alleen voor de managers.
 11. Toch niet tevreden over een gekozen woord? Verander het woord in één keer in de gehele cursus.
 12. De standaard thema’s zijn flexibel aan te passen. Maak de cursus in de kleuren van jouw huisstijl.
 13. gomo heeft iedere maand nieuwe functies.

Het e-book over responsive en adaptive e-learning

Download het gratis e-book over responsive e-learning

Wil je graag meer weten over gomo Authoring? Klik dan op onderstaande knop en vul het formulier in. Wij zullen contact met je opnemen voor meer informatie.

Download het gomo e-book