Fosway marktoverzicht auteurstools

De Engelse Fosway Group (voorheen eLearnity) is één van de consultancy bedrijven die regelmatig een overzicht geven van tools. In dit geval software om e-learning te maken. De Fosway Group richt zich op de Europese markt.

Fosway 9-Gridtm Auteurstools

In de onderstaande afbeelding geeft rondje, driehoek of vierkant aan welke soort tool het betreft: desktop, online (collaborative) of LCMS. De grootte van het icoon geeft het aantal klanten aan. Tot slot de kleur: deze heeft de gebruikskosten (over 3 jaar) aan van de tool.

Fosway 9-Grid overzicht e-learning auteurstools

Conclusies e-learning auteurstools

In het samenvattende rapport (11 pp) komt Fosway tot de volgende conclusies:

  • Er is een hernieuwde belangstelling voor Learning Content Management.
  • Desktop producten van Articulate, Lectora en Adobe domineren de markt.
  • LCMS producten zoals Xyleme. eXact en Kenexa bieden een veelbelovende ROI maar vergen meer tijd, moeite en visie om te implementeren.
  • Online (“cloud”) tools zoals gomo Learning SuiteLectora Online, Claro en Mohive zijn in opkomst vanwege samenwerkingsopties.
  • Flash is dood voor nieuwe cursussen. Alle tools bieden HTML5 uitvoer.
  • Mobile, responsive design en video integratie zijn harde basiseisen bij een selectie
  • Gamification en xAPI staan nog in de kinderschoenen.
  • De meeste tools hebben geen goede voorzieningen voor performance support en zoekmachines.

Een aantal punten vragen om toelichting en commentaar.

LCMS oplossingen en de ROI

Een LCMS oplossing (zoals Xyleme) wordt gebruikt door een minderheid van de grote bedrijven. Klantcases laten echter zien (volgens Fosway) dat LCMS producten een zeer positieve Return On Investement (ROI) hebben. Voorwaarde is dat de toepassing een bepaalde schaalgrootte heeft. Dus veel content en/of veel gebruikers (afnemers of auteurs). Het onderzoek merkt op dat het toepassen van een LCMS een forse impact heeft op de ontwerpcyclus van e-learning en ook op de organisatie. Onze eigen ervaring is dat organisaties de waarde van een LCMS pas benutten bij een duidelijke content strategie.

Oppassen voor “eigen” tools

Opvallend in het rapport is de waarschuwing voor de eigen auteurstools van e-learning ontwikkelaars. Letterlijk staat er: “Behalve een afhankelijkheid van dat éne bedrijf hebben dit soort tools vaak een negatieveimpact op content innovatie, hergebruik en kostenbeheer”. Dit sluit aan bij onze eigen ervaring. Standaard tools zoals Articulate en Lectora hebben als voordeel dat je eigenaar van de content blijft. Ook is het eenvoudig expertise in de markt te vinden. Hierdoor blijf je onafhankelijk bij het uitbesteden van ontwikkelwerk.

Collaborative authoring met Xyleme, Lectora Online en Reviewlink

Collaborative authoring

Steeds meer tools werken geheel of gedeeltelijk “in de cloud“. Hoewel die term voor velerlei uitleg vatbaar is, zien wij dat ook bij onze klanten. Wat er precies in die cloud gebeurt verschilt per tool. Het meest ver gaat een LCMS zoals Xyleme. Alle beheer van bronmateriaal. gebruikers, eindproducten en zelfs de distributie van de cursussen of onderdelen daarvan gebeurt online. Bij Lectora Online werken individuele auteurs samen aan een cursus. Zelfs bij tools voor de Windows desktop zoals Lectora Inspire is het mogelijk via Lectora Reviewlink commentaar op te vragen van gebruikers voor aanpassingen en goedkeuring.

Samengevat

Een interessant overzicht van de markt. U kunt het – na registratie – gratis downloaden vanaf de website van de Fosway Group. Een gesprek met één van onze consultants is natuurlijk ook verhelderend. Gratis en vrijblijvend.