InBrain – Virtual Reality bij Nederlandse Spoorwegen

Praktijktraining zonder praktijk

Jaarlijks nemen er 3500 NS-machinisten deel aan de terugkerende landelijke herinstructies. Waar deze eerder on site gedaan werd, heeft de Nederlandse Spoorwegen inmiddels deze praktische herinstructie over de materialen vervangen door een meer flexibel en kennisgericht online aanbod met begeleiding op afstand. Zo hoeven de machinisten niet meer de hele dag uitgeroosterd te worden en hoeft ook het materiaal niet beschikbaar te zijn. De NS wil nóg een stap verder gaan en onderzoeken of een VR oplossing extra waarde aan de training kan toevoegen.

Samenwerking InBrain en NS voor VR leeroplossing

Als antwoord op deze vraag heeft InBrain samen met de NS een Virtual Reality (VR) leeroplossing ontwikkeld voor de jaarlijkse herinstructie van machinisten. InBrain adviseert en helpt organisaties online leren succesvol in te zetten. Al meer dan 20 jaar creëren ze online leerervaringen die visueel aantrekkelijk en vooral leuk om te volgen zijn. We spreken met Sebastiaan Neele, Managing Director bij InBrain, over hun ervaring met het ontwikkelen van Virtual Reality trainingen en waarom zij kiezen voor CnearioVR. Sebastiaan: ‘Wij kiezen voor standaardproducten om een vendor lock in te voorkomen. We willen oplossingen creëren zonder afhankelijk te zijn van een leverancier en altijd voor de beste oplossing kunnen kiezen. We kiezen daarom voor producten als Articulate 360 en CenarioVR.’

’De online leeroplossing is gemaakt in CenarioVR. Deze tool maakt het mogelijk om laagdrempelig betaalbare VR-oplossingen te ontwikkelen. Het resultaat is uitermate geschikt om te volgen met een VR-bril. Uiteraard kan dit ook met een desktop of laptop. Sebastiaan Neele, Managing Director bij InBrain 

 

Reële werkomgeving nabootsen in CenarioVR

Het hoofddoel van de VR-training is dat de machinisten kunnen oefenen met de kritische weinig voorkomende aspecten uit de bedieningsprocedures. De complexiteit van de kennis en vaardigheid die nodig is voor deze critical incidents, varieert van makkelijk naar moeilijk. Kan de machinist naar de juiste plek in het treinstel? Weet de machinist de juiste hendel te vinden? Kent de machinist de correcte volgorde?

Om dit waarheidsgetrouw te kunnen oefenen is een realistische en herkenbare omgeving voor de machinisten van grote toegevoegde waarde. InBrain heeft de werkomgeving nagebootst door 360° foto’s in CenarioVR om te zetten naar een virtuele werkelijkheid (VR). Hierdoor lijkt het voor de machinisten alsof ze daadwerkelijk in het treinstel aanwezig zijn en evenaart de training het werken in de praktijk.

De NS rolt deze training uit aan een kleine pilot groep machinisten om de effectiviteit van de oplossing, praktische toepasbaarheid en de beleving van de machinisten te toetsen. Bekijk hieronder de preview van de Virtual Reality training van de Nederlandse Spoorwegen.

 

Meer weten?

Wil je ook aan de slag met Virtual Reality trainingen? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.

Contact