Visualiseren

Geef jouw e-learning cursussen meer visuele impact met kleuren. Lees in deze tip hoe!

Begin met een afbeelding en pas de kleurstelling van de afbeelding aan. Er zijn allerlei manieren om een gekleurde afbeelding te gebruiken in e-learning cursussen. Laat de kleuren bijvoorbeeld overeenkomen met het merk van je organisatie.

Betekenis van kleuren

In het onderstaande voorbeeld ziet u een originele afbeelding met drie verschillende kleurvariaties. Iedere kleur kan bijvoorbeeld toegepast worden in een andere sectie van dezelfde cursus. Een andere optie is om de afbeelding een kleur te geven die past bij een emotie of gevoel dat je wilt overbrengen. Dit hoeft niet zo dramatisch als de onderstaande afbeeldingen de kleur is ook op subtiele wijze aan te passen.

Vier keer hetzelfde beeld met verschillende kleuren

Recolor met PowerPoint 2007

De meeste editors bevatten een optie om kleuren van afbeeldingen aan te passen. PowerPoint 2007 helpt je dit te doen met slechts enkele muisklikken via de recolor optie. In deze optie heb je zelfs de mogelijkheid kleuren te gebruiken die bij de kleurschema’s horen. Als je dus een thema verandert, veranderen de gekleurde afbeeldingen mee.

Recolor opties

Foto’s bieden een diepte en rijkheid die je niet gemakkelijk maakt in clip of vector afbeeldingen. Tevens kunnen foto’s informatie overbrengen zonder woorden te gebruiken. Het aanpassen van de kleuren van foto’s stelt je in staat gebruik te maken van de rijke structuur van de afbeelding waarmee je een e-learning cursus visueel interessant maakt.

Richt de aandacht van de cursist

Vergelijk de originele afbeeldingen met de twee onderstaande voorbeelden. In de originele afbeelding gebeurt zoveel dat het moeilijk is te bepalen waar de aandacht van de cursist naar uitgaat. Door de kleurstelling aan te passen vang je dit op en heb je hier mee controle over.

Er zijn veel mogelijkheden denkbaar om de gekleurde afbeeldingen in te zetten. In het eerste voorbeeld gebruik ik het als een klein scherm. Dit stelt me in staat de helderheid van de originele afbeelding terug te brengen, terwijl ik nog steeds de betekenis van de afbeelding ten opzichte van de inhoud behoudt. De tweede afbeelding bevat een rechthoek met een Gradient fill die past bij de kleur die over de afbeelding ligt. Toen maakte ik de bovenkant van de Gradient fill doorzichtig. Het mooie is dat ik dit alles binnen Powerpoint kan doen. Uiteraard zijn dit simpele voorbeelden, maar het geeft een idee van de mogelijkheden.

Voorbeelden hoe je een afbeelding kan gebruiken

Let op de kleur van het licht

Zelf gemaakte foto’s zien er meestal niet zo mooi uit als professionele foto’s. Vaak zijn de belichting en kleurverschillen niet helemaal goed. De lichtbron zorgt voor een bepaalde kleur in foto’s. Licht van een gloeilamp is gelig. Een TL balk wordt groen en het daglicht is blauw. Wanneer je dus foto’s maakt zonder stil te staan bij het licht krijg je verkleurde beelden vanwege de oorspronkelijke lichtbron.

Door de kleur van de foto’s aan te passen, kun je deze onvolmaaktheden wegwerken en de foto’s alsnog gebruiken. Het is een gemakkelijke manier om ‘echte’ mensen in de cursus te brengen zonder een professionele fotograaf te hoeven inhuren.

Je hoeft natuurlijk niet altijd de hele foto te gebruiken. In onderstaande voorbeeld heb ik een persoon uitgesneden en haar een kleur gegeven.

mevrouw zonder achtergrond om te zien wat het effect is

Het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk. Geef de achtergrond een kleur en plak daar een uitgesneden persoon bovenop, zoals in het onderstaande voorbeeld wordt weergegeven. Het hangt ervan af waarop je de aandacht van de cursist wilt richten.

Vrouw met achtergrond om te zien wat het effect is

Gebruik maken van kleur in afbeeldingen is relatief gemakkelijk, maar biedt wel veel mogelijkheden om creatief in te zetten. In een ander artikel paste ik bijvoorbeeld een afbeelding aan om een illustratie te maken van een expert op een bepaald gebied. Voegt dit iets toe aan de effectiviteit van de e-learning cursus? Nee. Maar het maakt de manier waarop je de informatie presenteert wel iets interessanter op visueel gebied. En dat voegt iets toe aan het ontwerp van e-learning.

Voorbeeld gebruik van illustraties