Trends & Ontwikkelingen 2024

Wat brengt 2024 voor de wereld van e-learning, leren en technologie? In dit artikel vertelt onze trendwatcher Ronny Lohuis over de ontwikkelingen die hij ziet op het gebied van leren & ontwikkelen.

In een snel veranderende wereld is voortdurende ontwikkeling binnen organisaties cruciaal. Technologie speelt hierin een sleutelrol, vooral als het gaat om leren en professionele groei van je medewerkers. De technologie die leren ondersteunt, ontwikkelt natuurlijk mee. Onze trendwatcher, Ronny Lohuis, volgt dit op de voet en licht vier interessante trends uit voor 2024. Deze trends geven aan dat 2024 een jaar wordt van evolutie en niet van revolutie, maar daarom niet minder belangrijk om in de gaten te houden.

1. Gepersonaliseerd leren met kunstmatige intelligentie (AI)

In 2023 hebben we de opkomst van generatieve AI gezien. AI die content kan maken, zoals afbeeldingen, video, spraak en allerlei combinaties daarvan. De verwachting is dat deze ontwikkelingen zeker doorgaan én dat deze technologie verder ingebed gaat worden in software waarmee je e-learning modules maakt en in leerplatformen. Dit zorgt er onder andere voor dat effectiever en efficiënter content gemaakt kan worden.

De impact van AI zal in de komende tijd alleen maar groter worden. AI-gedreven, gepersonaliseerd leren neemt een vlucht in organisaties. AI-technologieën zijn inmiddels in staat om de specifieke behoeften en leervoorkeuren van medewerkers te analyseren, wat kan leiden tot op maat gemaakte opleidingsprogramma’s. Deze benadering verhoogt niet alleen de betrokkenheid en retentie, maar optimaliseert ook de tijd en middelen die aan training worden besteed, een belangrijke overweging in het bedrijfsleven.

2. Immersive learning (immersieve leerervaringen) met Virtual en Augmented Reality

Virtual en Augmented Reality (VR en AR) brengen een revolutie teweeg in de manier waarop medewerkers nieuwe vaardigheden leren en bestaande vaardigheden aanscherpen. Door realistische simulaties en interactieve ervaringen bieden deze technologieën een veilige en effectieve leeromgeving. Dit is interessant voor organisaties die zich bezighouden met complexe processen of die hun medewerkers op een boeiende manier willen trainen zonder de risico’s van fysieke training.

Hoewel VR en AR al een tijd op de markt beschikbaar zijn, zorgden de kosten en de complexiteit van hardware en software ervoor dat het niet breed werd omarmd door organisaties. Inmiddels zien we grote veranderingen die het tij voor VR en AR kunnen keren. De verschillende varianten van VR, van interactieve 360-graden foto’s en video’s tot volwaardige VR, worden steeds toegankelijker door beter betaalbare hardware. Denk aan 360-graden camera’s voor productie en VR-brillen om de content te bekijken. Ook de software wordt steeds gemakkelijker te gebruiken, zodat je de benodigde interactiviteit kan toevoegen. We zien langzamerhand dat ook bij Augmented Reality er meer toegankelijke software komt, waarmee je content kunt maken. Een must om het daadwerkelijk te gaan gebruiken binnen leren!

Ben jij benieuwd wat jij kan met Virtual Reality? Probeer onze CenarioVR tool 30 dagen gratis uit via deze link.

3. Microlearning en Mobiel Leren

De trend van microlearning speelt in op de behoefte aan flexibiliteit en toegankelijkheid in organisaties. Korte, gerichte leereenheden zijn ideaal voor drukke professionals die hun vaardigheden willen bijspijkeren zonder hun werk daarvoor te onderbreken. Microlearning is meer dan het opknippen van je e-learning modules in kleine stukjes. Bij microlearning leg je de focus op een enkel leerdoel en laat je eventuele context en bijzaken weg. Hierdoor is het heel geschikt voor just-in-time leren en/of voor herhaling (belangrijk voor retentie!).

Deze trend wordt ondersteund door de groeiende beschikbaarheid van mobiele leerplatformen, waardoor medewerkers altijd en overal kunnen leren. Dit is niet meer weg te denken uit de huidige dynamische werkomgeving. Daarnaast is de groeiende beschikbaarheid van belang voor het succes van microlearning, omdat dit alleen werkt als de leereenheden ook just-in-time beschikbaar zijn én snel te consumeren.

Het steeds gemakkelijker maken van video’s en animaties (al dan niet met behulp van AI) ondersteunt deze trend ook, aangezien bewegend beeld een populaire vorm is van microlearning en perfect is voor de mobiele benadering. Daarnaast is video’s beluisteren in je eigen taal of bekijken met een goede ondertiteling met de huidige stand van zaken van AI geen probleem meer.

Lees hier meer over microlearning of probeer het zelf uit door een demolicentie Articulate 360 hier aan te vragen.

4. Collaboratief leren via sociale media en leerplatformen

Collaboratief leren via sociale media en digitale platformen bevordert kennisdeling en teamwerk binnen organisaties. Een leerplatform dat collaboratief leren ondersteunt, stelt medewerkers in staat om ideeën uit te wisselen, samen te werken aan projecten en van elkaar te leren, ongeacht fysieke afstanden. Deze aanpak versterkt de bedrijfscultuur en stimuleert een meer verbonden en productieve werkomgeving.

We zien dat er ook in organisaties steeds meer aandacht komt voor de groep waarbinnen je leert en waarmee je leert. Dit vraagt om goede ondersteuning in leerplatformen. Het minimale wat tegenwoordig verwacht wordt, is dat medewerkers op content en op elkaar kunnen reageren. Maar ook het vinden van experts en met ze in contact komen is hierin een belangrijk deel. Daarnaast is het uitwisselen van kennis (documenten, vragen, sites, filmpjes) en dergelijke een niet te onderschatten component van collaboratief leren. Ook is er een omgeving nodig waarin mensen (als ze op afstand van elkaar zijn) in real time met elkaar kunnen leren. Dat gaat soms wel wat verder dan het opzetten van een sessie in Teams of Zoom.

Een sociaal en collaboratief leerplatform is bijvoorbeeld Learn Amp. Wil je meer informatie over dit (of eventueel andere) leerplatform(en)? Laat dan je gegevens achter op deze pagina.

Conclusie

Deze vier trends – AI-gedreven gepersonaliseerd leren, Immersive learning met VR en AR, microlearning en mobiel leren, en collaboratief leren via leerplatformen – zijn essentieel voor organisaties die streven naar voortdurende ontwikkeling en groei. Door deze principes en de ondersteunende technologieën te omarmen, kunnen organisaties een krachtige leeromgeving creëren die zowel de individuele medewerker als het collectief ten goede komt, en die bijdraagt aan een cultuur van continue verbetering en innovatie. Deze benadering zal een sleutelrol (gaan) spelen in het succes van organisaties.

Meer weten?

Wil jij meer weten over deze trends, heb je ondersteuning nodig in de juiste productieselectie of heb je een ander L&D vraagstuk? Neem contact op met Ronny door te mailen naar lohuis@courseware.nl. Ronny gaat graag met je in gesprek.