Kijk achter de schermen: Het Prinses Máxima Centrum

Op dinsdag 15 november waren Chris Textor en Marlies Oerlemans uitgenodigd bij het Prinses Máxima Centrum om hun vijfjarig bestaan te vieren. Marlies vertelt meer over deze bijzondere middag.

 

Op dinsdag 15 november waren Chris Textor en ik uitgenodigd om bij het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie hun vijfjarig bestaan te vieren. Een bijzonder centrum waarbij Courseware vanaf het begin bij betrokken is. De missie van het centrum is: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven.

Een middag vol indrukken!

Toen wij aankwamen bij het Prinses Máxima Centrum werden wij bijgepraat door CFO/CTO Gita Gallé over de missie van het centrum en wat ze eraan doen om deze te bereiken. De rest van de middag stond in het teken van omgaan met werkdruk. Eerst vertelde neurochirurg Kirsten van Baarsen ons over haar werk. Dit maakte een diepe indruk. De operaties, om tumoren bij kinderen te verwijderen, worden tot in de puntjes voorbereid. Bijvoorbeeld via 360 graden software, maar ook middels visualisatie. De ingreep zelf duurt gemiddeld wel 10 uur en gedurende deze tijd werkt de chirurg onafgebroken door.

Daarna vertelde Haico Meijerink van Drukwerkdeal ons hoe de werkdruk bij zijn collega’s teveel werd. Sindsdien zijn ze extra gefocust op het mentale welzijn van hun medewerkers en organiseren zij regelmatig leuke activiteiten.

Tot slot deelde Robert Doornbos zijn eigen ervaring met het Máxima. Zijn dochter Jada is hier onder behandeling vanaf dat ze 2,5 jaar is. Inmiddels gaat het goed met haar, maar ze komt nog regelmatig terug voor controles. Ook deelde hij met ons zijn ervaringen met de Formule1, als oud-coureur en analist.

Met een hoofd vol indrukken keerden wij weer huiswaarts.

Het Prinses Máxima Centrum

Voordat het Prinses Máxima Centrum ontstond, was de zorg voor kinderen met kanker over verschillende ziekenhuizen verdeeld. Door alle patiënten en experts in Nederland op één plek samen te brengen is een impuls gegeven aan de kwaliteit van behandelingen én kunnen verschillende vormen van kinderkanker beter worden onderzocht, ook de zeldzame vormen. Het was de droom van mede-oprichter Rob Pieters om een dergelijk centrum neer te zetten. Maar zijn ultieme droom is dat hij het Centrum uiteindelijk ‘in de fik kan steken’, omdat het centrum overbodig is geworden.

Missie 538

Goed om te vermelden is, dat van 19 t/m 23 december 2022 Missie 538 in het teken van het Prinses Máxima Centrum staat. Je kan een eigen inzamelingsactie opzetten via de website. Het doel van de actie is om een clean room te bouwen, een laboratoriumruimte waar afweercellen van een kind omgebouwd worden om de kanker aan te vallen.