Mental Health First Aid

Mental Health First Aid (MHFA) biedt cursussen voor eerste hulp bij psychische problemen. De cursus vergroot het kennisniveau van de cursist en leert hem/haar eerste hulp te bieden bij psychische problemen in zowel een vroeg als een acuut stadium. We spreken met Evelien Wagemakers, manager bij MHFA Nederland over de e-learning in het LMS en het digitaliseringsproces van hun certificaten, evaluaties en toetsen.

De uitdaging

Sinds 2016 biedt MHFA cursussen voor eerste hulp bij psychische problemen. Om een blended learningprogramma op te zetten wilden ze e-learning modules aanbieden als toevoeging op de klassikale cursus en nu ook een op zichzelf staande online cursus. Naast het aanbieden van e-learning modules was er ook de wens om evaluaties uit te sturen en certificaten uit te reiken. Om het proces rondom de cursussen te automatiseren was MHFA op zoek naar een Learning Management Systeem (LMS).

De oplossing

GGzE is licentienemer van MHFA. GGzE maakt al jaren al gebruik van het LMS PeopleFluent. Via GGzE is MHFA Nederland dan ook in contact gekomen met Courseware. MHFA heeft gekozen voor PeopleFluent LMS. Het LMS biedt alles wat MHFA beoogt om hun maatschappelijk doel te behalen.

  • E-learning modules aanbieden als ondersteuning van de klassikale training
  • Examens afnemen
  • Certificaten uitreiken
  • Evaluaties aanbieden

Inmiddels is de online cursus mentale gezondheid ook via het LMS beschikbaar. Kortom, het ideale LMS voor MHFA.

 

Het is een prettige tool om te gebruiken.” – Evelien Wagemakers, manager bij MHFA

Kennis, inschatten, handelen

Het resultaat is een modern en flexibel LMS volledig is de huisstijl van MHFA. Geïnteresseerden kunnen zich via de website van MHFA aanmelden voor de cursussen. De website is gekoppeld met het LMS waardoor mensen vanuit het LMS direct een bevestigingsmail ontvangen met inloggegevens. Na afloop van de klassikale cursus kunnen de cursisten een certificaat behalen door het succesvol afronden van de toets en het invullen van de evaluatie. Daarna staat het certificaat voor ze klaar in het LMS. Evelien: “3 jaar na het behalen van het certificaat ontvangen de cursisten een herinnering om de cursus weer te volgen.”

Voor MHFA is het nu soms nog lastig om de juiste rapportage uit PeopleFluent LMS te krijgen over de evaluaties. MHFA Nederland onderzoekt nu hoe ze dit proces kunnen vereenvoudigen.

Maatschappelijk doel

MHFA Nederland heeft de ambitie om 5% van Nederland op te leiden om eerste hulp te bieden bij psychische problemen in zowel een vroeg als acuut stadium. Naast de cursussen MHFA standaard en Youth MHFA bieden ze ook een online cursus mentale gezondheid. De online cursus mentale gezondheid is beschikbaar voor iedereen. Evelien: “De cursus is bedoeld om mensen kennis te laten maken met het onderwerp. Door de cursist de regie te geven om de cursus in eigen tijd en anoniem te volgen, hopen we dat het een trigger is om  de klassikale cursus te gaan volgen.”

Ben je benieuwd hoe deze cursus eruit ziet? Bekijk de cursus hier.

“Iedereen in Nederland zou deze cursus moeten volgen.”

Samenwerking

Courseware heeft in juni de PeopleFluent Gebruikersdag georganiseerd. Een speciale dag voor en door PeopleFluent Gebruikers. MHFA Nederland heeft daar gesproken over hoe zij PeopleFluent LMS inzet om mensen op te leiden. “We hebben veel leuke reacties gekregen. Mensen waren erg enthousiast over de cursus en zien de noodzaak ervan in”, aldus Evelien.

PeopleFluent LMS

PeopleFluent LMS is het meest gebruikte Learning Management System in de Benelux. Ben je benieuwd of PeopleFluent LMS een passende leeroplossing is voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande knop.

Meer informatie