Brunel is een detacheringsbureau gespecialiseerd in projectmanagement, detachering en consultancy. Sinds 1975 zijn ze uitgegroeid tot een wereldwijde dienstverlener met ruim 14.000 medewerkers in 35 landen. Hoe zorg je ervoor dat je experts aan jouw organisatie bindt? Brunel lost dit op met een unieke leeromgeving genaamd BeSmart. We spreken met Patrick Kostwinder, Lead Digital Learning Innovation bij Brunel.

Passende leeroplossing

Brunel is bekend als een bedrijf waar opleiden en leren al vele jaren een centrale rol hebben. Brunel heeft altijd geïnvesteerd in het opleiden van talenten, dit zit in het DNA van het bedrijf. Dit werd van oudsher gedaan in de vorm van klassikale trainingen. Tot een aantal jaren geleden had Brunel nog weinig ervaring met digitale leeroplossingen, maar zag potentie en werd steeds meer nieuwsgierig naar wat het voor hen zou kunnen betekenen, met name in relatie tot die succesvolle klassikale trainingen.

Wat kan het brengen en wat is de toegevoegde waarde?

Een van de wensen van Brunel was om het logistieke en administratieve proces rondom klassikale trainingen efficiënter te maken. Ook wilde ze meer opbrengst uit de klassikale sessies verkrijgen, bijvoorbeeld door voorbereidingen op klassikale sessies vooral digitaal te laten plaatsvinden.

Patrick: ‘Met die inslag zijn we destijds gaan kijken naar mogelijke digitale leeroplossingen, met een open blik naar wat markt te bieden had. We hebben gedurende een aantal jaren verschillende systemen en platformen getest, verschillende tools, met verschillende bedrijven die ons ondersteunden. Het was voor ons de up-and-go fase. Veel vallen en opstaan, onderzoeken, bijsturen en weer verder.

We hebben in die vroege up-and-go fase erg veel geleerd. Als eerste dat technologie als gereedschap een enorm potentieel heeft om te helpen dingen beter te maken, ook binnen het vakgebied Learning & Development. Ten tweede dat het geen kwestie is van plug-and-play. Zowel de wereld zelf als de digitale tools zijn complex. Je moet het juiste gereedschap weten te vinden en vervolgens leren om het op de meest optimale manier te gebruiken. Dit geldt trouwens niet alleen voor het gereedschap zelf, maar ook voor de mensen waarvoor we het doen. Als je je mensen goed begrijpt en weet wat ze willen en nodig hebben, ben je beter in staat de juiste technologische tools uit te kiezen en te gebruiken.

Op een gegeven moment zijn we in contact gekomen met Courseware voor een Learning Management System (LMS). Onze wens voor een robuust systeem heeft ons geleid naar Totara Learn. Met Totara Learn kunnen wij (leer)programma’s namelijk aanbieden op verschillende manieren: klassikaal, online of blended.’

Implementatie

Brunel is gestart met alle interne medewerkers in Nederland met de focus op het leerprogramma voor startende Brunellers. Karakteriserend voor Brunel is de manier waarop over zaken wordt nagedacht. Patrick: ‘We zijn van start gegaan om met het gereedschap (Totara Learn) te gaan werken. We hebben er veel van geleerd. Succes geboekt en veel mogelijkheden ontdekt. We zijn de eerste paar jaar echt aan het onderzoeken en ervaren geweest en hebben geprobeerd zoveel mogelijk uit onze doelstellingen te halen (e-learning aanbieden, logistiek, effectiever). We hebben gemerkt dat we er erg enthousiast van werden. Het doet wat we hebben gehoopt en we zien nog meer potentie, ook voor nieuwe doelstellingen, die passen bij de toekomst. Vanaf 2016 zagen we dat het misschien meer kon betekenen in Nederland en zijn we gaan kijken naar groeimogelijkheden. Dit heeft ertoe geleid dat we nu wereldwijd online trainingen aanbieden, met onder andere een corporate compliance program.’

Sindsdien is de olievlek van digitale leerinnovatie aan het groeien. Onlangs heeft Brunel een upgrade gedaan naar de nieuwste versie van Totara Learn en heeft daarbij systeem herontdekt. ‘Het is mijn rol om ervoor te zorgen dat de leerinnovaties een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van onze mensen. Op dit moment lopen er diverse projecten om nog meer content te plaatsen en om verschillende programma’s in te richten voor meerdere doelgroepen.

Een van onze stippen aan de horizon is dat straks al elke medewerker van Brunel, of die nu in de VS werkt, Japan, Brazilië of Lutjebroek, via BeSmart kan werken aan zijn of haar eigen professionele- en persoonlijke ontwikkeling. Als dit er uiteindelijk voor zorgt dat professionals over de hele wereld graag bij Brunel willen horen, dan ontkurk ik samen met onze teams van Learning & Development en IT graag de champagne’, aldus Patrick.

Totara Learn

Totara Learn biedt voor Brunel de uitkomst op het gebied van leren en ontwikkelen. Bij de upgrade heeft Brunel de medewerkers voorop gezet. Brunel heeft maatwerk laten ontwikkelen waardoor de vormgeving nog beter overzicht geeft aan de medewerker met welke leerinterventies hij op dit moment bezig is. Alle medewerkers hebben nu een gepersonaliseerde homepage met een eigen to-do-lijstje waarin staat welke cursussen ze nog moeten volgen. Daarnaast is het voor medewerkers zo eenvoudig mogelijk gemaakt om cursussen te vinden en te volgen.

Patrick: ‘We merken nu dat het een hele goede keuze is geweest. Visueel en qua mogelijkheden is het een hele mooie stap vooruit voor de medewerkers. In de nieuwe versie kunnen onze L&D specialisten nu zelf gemakkelijk cursussen inrichten voor onze mensen, dat is nu een hele mooie plus.’

‘Het is een mooi voordeel dat het één systeem is waar je alles in kan doen. De rapportagemogelijkheden zijn erg fijn voor het management, het is een echt Leer Management Systeem. Je kunt er dingen uit halen en analyseren.’ – Patrick Kostwinder, Lead Digital Learning Innovation bij Brunel.

 

Samenwerking

Hoe is de samenwerking met Courseware bevallen? Patrick: Ik denk dat de samenwerking met Courseware een pluim verdient. We werken met een dedicated consultant die ons kent en onze manier van denken kent. Onze consultant groeit mee met waar Brunel is en dat is van grote meerwaarde. We vinden het een meerwaarde dat jullie een helpdesk hebben die inhoudelijke dingen kan doen en lastige vragen kunnen behandelen. Jullie bieden ook trainingen waar mijn collega’s dankbaar gebruik van maken. Jullie prikkelen ons om onze blik te verruimen voor wat er nog meer mogelijk is zoals tijdens de Learning Labs. Heel veel bedrijven noemen zich partner, maar bij jullie ervaar ik dit echt. We vieren samen successen en het lukt goed om samen door de lastige stukken te bijten. Jullie doen een stap extra als het moeilijker wordt. Dat vind ik een mooie meerwaarde om verder te komen.’

Toekomst

Brunel vindt het als werkgever belangrijk om in de ontwikkeling en ontplooiing van werknemers te investeren. Om die reden vinden ze digitaal leren heel belangrijk. Ze kunnen met digitaal leren hun werknemers op afstand bereiken met persoonlijke, interessante en relevante informatie om een betere en sterkere werkgever te zijn. Ze willen het LMS gaan uitbreiden en in gaan zetten voor alle medewerkers in Nederland en over een tijdje alle medewerkers wereldwijd.

Patrick: ‘We rekken steeds op wat je met Totara Learn kan. Het heeft echt een vlucht genomen. De momenten om het goed-werkgeverschap te vergroten is behoorlijk aanwezig. We werken met mensen die op de top van de markt zitten en intrinsiek gemotiveerd zijn om zich te ontwikkelen. Als werkgever wil je dat stimuleren en faciliteren.’

Meer weten?

Wil je meer weten over de diensten en oplossingen die Courseware jouw organisatie kan bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaande knop.

Neem contact op