Boon Edam

De uitdaging

In het familiebedrijf Boon Edam heerst veel onderling vertrouwen en krijgen medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid. “Ga maar doen”, is het devies, want: “wij vertrouwen op jouw kennis en expertise”. Een perfecte omgeving om (snel) te leren en te groeien, maar het gevolg daarvan kan zijn dat iedereen zijn of haar eigen ding doet. Tot zo’n zes jaar geleden werkte deze strategie goed, totdat er ongeveer 1.000 medewerkers in het familiebedrijf aan de slag waren. De ‘eilandjescultuur’ moest een ‘kennisdelingscultuur’ worden door te investeren in het saamhorigheidsgevoel, wereldwijde samenwerking én door van elkaar te leren.

De oplossing

“De vraag die ik zes jaar geleden kreeg, was: we willen ‘iets’ met training en ontwikkeling om kennisdeling te ondersteunen”. We spreken met Pjotr Hoekstra, Group HRD Manager bij Koninklijke Boon Edam. “Daarop heb ik gezegd ‘prima’, maar daar heb ik wel een systeem voor nodig”. Dat systeem werd gevonden in het Learning Management System NetDimensions LMS. Pjotr: “Ik wilde een goed gedegen standaard systeem waarop ik kon aansluiten om klein te beginnen. Maatwerk was (nog) niet nodig en van de vele leveranciers die ik sprak, was The Courseware Company de enige die zei ‘wij leveren het systeem en onderhouden dat, dat is wat we doen en waar wij goed in zijn. Als je meer maatwerk wil, kan dat technisch gezien met NetDimensions LMS. We kunnen je daarvoor via ons netwerk koppelen met de juiste personen’. Voor mij een verfrissend antwoord dat mij overtuigde.”

Medewerkers centraal

Totdat Pjotr bij Boon Edam in dienst kwam, was er nog geen platform om internationale kennisdeling te faciliteren. Dat werd dan ook zijn eerste opdracht. “Ik vond het belangrijk om in deze zoektocht onze medewerkers centraal te stellen. De medewerkers zijn immers al meer dan 140 jaar de sleutel tot het succes van het familiebedrijf. En dat moeten ze de komende 140 jaar ook zijn!”

Vanuit die gedachte besloot Pjotr niet te investeren in het opzetten van een L&D afdeling waarvoor hij nieuwe mensen in dienst zou moeten nemen. “Onze huidige medewerkers zijn de experts op alle mogelijke vlakken en onderwerpen die spelen binnen het bedrijf. De uitdaging voor mij zat ‘m in het vinden van de juiste tools om hun kennis om te zetten in e-learning dat wereldwijd toegankelijk is.”

Boon Edam University: BE-U

Met behulp van NetDimensions LMS startte Pjotr de Boon Edam University, intern ook wel bekend als BE-U. “Je spreekt het uit als ‘be you’ en dat is waar we voor staan. Mensen moeten zichzelf kunnen zijn bij Boon Edam en leren moet komen vanuit hun eigen enthousiasme. Ik ga geen politieagent spelen; mensen moeten willen leren en hun kennis willen delen”. De Boon Edam University is dan ook voor een groot deel gevuld met e-learning modules die door medewerkers zelf zijn gemaakt. “We hebben Powerpoint-templates gemaakt die mensen gemakkelijk zelf kunnen invullen. Die zetten we met behulp van Articulate Storyline om in een online cursus. Die cursus plaatsen we vervolgens in de university”. Het resultaat is een aanbod van zo’n 200 eigen gemaakte cursussen, die worden aangevuld met Cegos e-learning: kant-en-klare online cursussen over verschillende onderwerpen zoals klantrelatie en loyaliteit, communicatie, management en leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.

Kwaliteit

Hoe de kwaliteit van de zelfgemaakte cursussen gewaarborgd wordt? Pjotr: “Daar hebben we een slim systeem voor. Een cursus kan niet gemaakt worden zonder een auteur en een ‘approver’. Zo kunnen we altijd terugvinden wie de cursus heeft gemaakt en goedgekeurd. Deze approver zit altijd in de managementlijn van de organisatie en is dus bevoegd om verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoud van de cursus”. Op deze manier bieden steeds meer disciplines hun kennis en kunde aan via de Boon Edam University, bijvoorbeeld de afdeling Finance toen er een nieuw systeem werd ingevoerd en de medewerkers hiermee moesten leren omgaan. “Dit is precies waarvoor de university is opgezet. Zo zijn we op dit moment ook bezig met een SAP implementatie, waarvoor we wiki’s en trainingen maken over hoe dat werkt”. Ook staan er een aantal verplichte cursussen in de university die elke medewerker gevolgd moet hebben, zoals een introductie- en producttraining voor nieuwe medewerkers.

Implementatie

“Omdat ik de sterke wens had voor een standaard LMS ging de implementatie vrij makkelijk. Ook hadden we onze rol en de rol van The Courseware Company sterk afgebakend. Wij waren verantwoordelijk voor de inhoudelijke en organisatorische kant en The Courseware Company voor de technische specificaties. Met andere woorden: wij moesten zorgen voor de content (cursussen) en communicatie om de university goed neer te zetten en The Courseware Company zorgde voor het systeem en de toegang.”

“De manier waarop The Courseware Company het Learning Management System leverde én met ons meedacht, gaf voor mij de doorslag om voor hen te kiezen”. Daarnaast sloot NetDimensions LMS aan op de wensen van Pjotr om:

  • Klein te beginnen door aan te sluiten op een goed gedegen standaard systeem;
  • Toegang tot de BE-U te krijgen in verschillende landen en talen (meertaligheid);
  • Eigen templates door te vertalen en gemakkelijk in het systeem te zetten;
  • Administratieve lasten tot een minimum te beperken.

Toekomst

Pjotr is nu zes jaar verder en technisch gezien heeft iedereen binnen het bedrijf toegang en ten minste één module gevolgd. “Om de meerwaarde van de Boon Edam University te laten zien, was content nodig. Die is er nu voldoende, dus onze volgende stap is om het systeem te optimaliseren om bij al die kennis te komen. Daarnaast krijgen we steeds meer te maken met compliance. We hebben altijd kunnen sturen op leren vanuit enthousiasme, maar we moeten ook aan verplichtingen voldoen”. Een goed voorbeeld hiervan is het licence to operate-project binnen de fabriek. Voordat mensen aan de machine mogen werken, moeten ze een certificaat halen om aan die machine te mogen werken. De benodigde cursussen en toetsen worden in de Boon Edam University aangeboden. Pjotr: “Zo groeit de university verder en verder naar wat de organisatie nodig heeft en blijven we ontwikkelen. Ook de Boon Edam university moet laten zien dat ze aan het leren is.”

Ook op zoek naar een gedegen standaard LMS?

Heb je vragen? Of ben je net als Pjotr van Koninklijke Boon Edam op zoek naar een gedegen en standaard learning management system met voldoende uitbreidingsmogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaande knop.

Meer informatie