Microlearning

In dit artikel ontdek je wat microlearning is en wat de kracht van microlearning is.

Waarom microlearning ?

Ken je het gevoel na een training die je hebt gevolgd, waarbij er heel veel informatie werd gegeven en dat je uiteindelijk achteraf nog maar een klein deel van de lesstof kunt herinneren? Er ontstaat dan een overload aan informatie die niet meer te verwerken is. De termen ‘overdaad schaadt’ en ‘less is more’ gelden in zo’n situatie.

Wat maakt het dan dat lange trainingen minder effectief zijn?

  • We kunnen maar voor een korte tijd onze aandacht op iets richten.
  • Bij veel informatie wordt het voor onze hersenen lastiger om de essentie eruit te halen.

Deze twee mechanismes van het brein maken het leren van veel lesstof in één keer erg lastig. Het opbreken van je lesstof in behapbare stukken (chunks) is een oplossing voor dit probleem. Deze korte modules worden ook wel microlearning modules genoemd. Synoniemen voor microlearning, die je ook tegenkomt zijn byte-sized learning en learning nuggets.

Banner Charmaine Lotte

De kenmerken

Microlearning biedt leerstof in kleine brokken informatie aan die interessant genoeg zijn om de aandacht te grijpen en kort genoeg om de aandacht vast te kunnen houden. Het meest in het oog springende kenmerk van microlearning is de korte duur van het leerbrokje. De exacte duur is hierin echter niet gedefinieerd. Waar de één een maximum van 3 minuten hanteert, gebruikt de ander een maximum van 10 tot 15 minuten. Beiden zijn een stuk korter dan de gebruikelijke lengtes van een uur of langer. Een ander kenmerk is dat een microlearning module meer focus legt op de essentie. Alle bijzaken worden weggelaten, waardoor er een hele efficiënte manier van leren overblijft.

Om de content zo kort en pakkend mogelijk te maken wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van e-learning modules met videomateriaal. Niet alle korte stukjes online lesmateriaal met video zijn microlearning:

  • Het gaat niet over de duur, maar over de focus; dus zorg er voor dat je naar de kern van de lesstof gaat.
  • Verder gaat het niet over de hoeveelheid informatie, maar over de waarde; het is dus niet nodig om heel veel kleine stukjes lesstof te maken, maar alleen die met veel waarde
  • Ook gaat het niet over opleiden, maar over het ondersteunen van je prestatie; microlearning is dus veel meer gericht op het direct resultaat dat je kunt toepassen in de praktijk
  • Het gaat dus niet over de vorm, maar over het resultaat; het hoeft geen video te zijn of iets dat online is, maar het moet effectief de boodschap over dragen.

De kracht van microlearning?

Naast het voordeel voor het leren, heeft microlearning ook andere voordelen.

  • Het is snel te consumeren Met kort en beknopt lesmateriaal kunnen cursisten content consumeren op het moment dat het nodig is. Het maakt leren toegankelijk, zonder er te veel tijd aan te hoeven besteden.
  • Het is geschikt voor mobile learning Hoewel het afhankelijk is van de lesvorm, leent microlearning zich er vaak voor om ook via mobiele devices te volgen. Het anytime-anywhere principe wat we al jaren als voordeel van e-learning zien, wordt dan werkelijkheid.
  • Verantwoordelijkheid ligt bij de cursisten Cursisten zijn eerder geneigd om zelf modules te zoeken en te starten wanneer ze kort en to-the-point zijn. Dit zie je terug in de manier waarop mensen zelf tegenwoordig kennis opdoen via bijvoorbeeld Youtube. De cursist bepaalt zelf waar en wanneer ze de een cursus willen volgen.
  • Just-in-time Door de kleinere eenheden en de focus is het ook heel geschikt om het op het moment van de behoefte tot je te nemen. Je ziet dan ook vaak dat microlearning onderdeel is van een strategie waarbij (ook) op performance support wordt ingezet.

Hoe maak ik microlearning?

Een goede microlearning start altijd met het ontwerp waarin je de essentie van je kennisbrokken bepaalt. Tools waarmee je uiteindelijk je online microlearning modules kunt ontwikkelen zijn auteurstools, zoals Articulate Rise, Vyond (voor animatievideo’s) en Lectora Desktop. Iedere tool heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ben je benieuwd welke tool het beste past bij jouw organisatie? Lees dan het artikel ‘Hoe kies je een e-learning tool?‘. Je kunt je natuurlijk ook vrijblijvend laten adviseren door één van onze ervaren consultants.