Ten Brinke Group

Hoe ontwikkel je medewerkers als bouwbedrijf?

De uitdaging

Het beste ontwikkelende bouwbedrijf van Nederland en Duitsland worden, dát ligt in de missie en visie van de Ten Brinke Group vastgelegd. “Ontwikkeling heeft bij ons een dubbele betekenis: om mooie projecten te kunnen ontwikkelen, is de ontwikkeling van onze medewerkers onmisbaar”. We spreken met Ronnie Witte, opleidingsmanager en projectleider bij de Ten Brinke Group. “In de bouw gaat gemiddeld acht procent van de omzet op aan faalkosten, dat is best veel”. Bij de Ten Brinke Group was dat vergelijkbaar en zij waren ervan overtuigd dat ze dat met structurele bijscholing naar beneden zouden kunnen brengen. Ronnie: “Eén procent winst op de faalkosten van een heel bouwproject levert al enorm veel op, maar tegelijkertijd werd maar één procent van onze medewerkers structureel opgeleid. Daar lag voor mij dus een mooie uitdaging.”

De oplossing

De oplossing was het opzetten van een Academie. Ronnie: “Toen we besloten dat we onze medewerkers meer structureel wilden gaan opleiden was de belangrijkste vraag: ‘hoe’? Je hebt natuurlijk heel veel verschillende opleidingsvormen waar je uit kunt kiezen. Omdat we door heel Europa zitten, leek e-learning de beste opleidingsvariant. Technische know-how kan heel goed via e-learning gedeeld worden. Bovendien scheelt het veel extra kosten en reistijd als dit niet meer klassikaal getraind hoeft te worden”. Zo kreeg Ronnie carte blanche voor de invulling van de Ten Brinke Academie.

Ronnie Witte over het gebruik van e-learning in de bouw.

Innovatieve speler

“Voor de invulling van de Ten Brinke Academie zijn we eerst gaan kijken wat er in de bouwsector al voorhanden was op het gebied van e-learning”, aldus Ronnie. Dat was vrijwel niets en de leerplatformen die ze bij andere bouwbedrijven zagen, boden alleen klassikale trainingen aan van externe opleiders. Ronnie: “Wij geloven dat het delen van onze eigen kennis het beste werkt, dus toen de oplossingen die we tegenkwamen niet pasten bij wat we zochten, besloten we om de trainingen zelf te gaan maken. Uiteindelijk is dat efficiënter en effectiever, want we hebben de kennis in huis én bij nieuwe ontwikkelingen zijn we zelf als eerste op de hoogte. Flexibiliteit om zelf dingen aan te passen is dan fijn en The Courseware Company had hiervoor een handige tool, Articulate Storyline. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen.”

Voor de ontwikkeling van de trainingen heeft Ronnie een grote pool van adviseurs om zich heen verzameld. Dit zijn allemaal medewerkers die hun eigen kennis en kunde omzetten in content voor een e-learning. “In vijf jaar tijd hebben we met deze nieuwe afdeling zo’n 100 modules ontwikkeld. Ik durf onszelf daardoor een innovatieve speler te noemen, want binnen de bouwsector zijn we daarin uniek. Ik ken geen ander bouwbedrijf dat zo kijkt naar het structureel opleiden van haar medewerkers én daarnaast de e-learning zelf maakt.”

Maak e-learning met Articulate Storyline 360

Totara Learn als Learning Management System

Ronnie: “We zijn de Academie gestart met de ontwikkeling van e-learning. Maar op een gegeven moment wil je dat ook kunnen aanbieden aan de medewerkers. We hebben meerdere aanbieders van Learning Management Systems bekeken, waarbij het belangrijkste criterium was dat het niks veranderde aan de output van Storyline, met andere woorden: de vorm en inhoud van onze e-learning. Daarom hebben we opnieuw de keuze gemaakt voor The Courseware Company, omdat het fijn is om met dezelfde partij om tafel te zitten op het moment dat Storyline en het LMS niet goed met elkaar corresponderen.”

De keuze voor het LMS viel uiteindelijk op Totara Learn. Totara Learn is een veelzijdig leerportaal, waarin e-learning gemakkelijk geïmporteerd kan worden en waar grote groepen medewerkers gebruik van kunnen maken. Bovendien is het een goed instapmodel voor bedrijven die beginnen met het aanbieden van e-learning. “Daarnaast is het heel gemakkelijk om een vreemde taal toe te wijzen aan het systeem. Als we een nieuwe gebruiker aanmaken, dan klikken we op Nederlands of Duits en dan wordt de omgeving in die taal aangeboden”, aldus Ronnie. Alles wat met opleiden en bijscholing te maken heeft, wordt via Totara Learn in de Ten Brinke Academie geadministreerd: medewerkers kunnen zich inschrijven voor een training, de voortgang wordt bijgehouden en rapportages kunnen worden uitgedraaid voor bijvoorbeeld een functie- of beoordelingsgesprek.

Een veelzijdig Learning Management System

Ronnie: “Sinds kort bieden we blended learning aan: een combinatie van on- en offline leren. Alle kennis die we via e-learning over kunnen brengen, doen we nog steeds online, zoals veiligheid op bouwplaatsen, protocollen, wijzigingen in wet- en regelgeving, etc. Softskills, zoals communicatieve vaardigheden, teamwork of oplossingsgerichtheid trainen we offline met klassikale rollenspellen of 1-op-1 coaching. Dat planden we nog altijd in via Outlook, maar nu is dat mooi geïntegreerd in Totara Learn”.

Een interactieve leeromgeving voor de bouw

De praktijk

Door de ontwikkeling van e-learning en de implementatie van Totara Learn leidt de Ten Brinke Academie nu 72 procent van de medewerkers structureel op. Ronnie: “In 5 jaar tijd is dat dus een groei van 71 procent, een enorme stap. En ondanks dat de (online) trainingen soms als belasting worden gezien – we bouwen best wel zware modules en sommige zijn ook verplicht – wordt er positief op gereageerd. Vooral omdat medewerkers nu in hun eigen tijd een opleiding of training kunnen volgen, op het moment dat het hen uitkomt”.

Plannen voor de toekomst

Of er nog plannen zijn voor de toekomst? Ronnie: “Zeker! Nu we sinds kort de e-learning en klassikale trainingen hebben samengevoegd, zien we alleen maar meer mogelijkheden. Zo zijn we nu samen met The Courseware Company aan het onderzoeken of we een forumfunctie kunnen toevoegen. Zodat medewerkers met ons als Academie kunnen chatten als ze vragen hebben of dat er vragen gepost kunnen worden waar wij – maar ook collega’s – antwoord op kunnen geven”.
We ontdekken de mogelijkheden van Totara Learn
“Het is fijn dat The Courseware Company daar zo in meedenkt. Dat is iets wat we de afgelopen jaren sowieso hebben gemerkt in de samenwerking. Tuurlijk zijn er wel eens dingen die niet werken of dat een update van het systeem niet goed doorkomt bij ons. Dat is soms lastig en frustrerend, maar gelukkig is The Courseware Company daarin open-minded en zoeken we altijd samen naar de oplossing die het beste bij ons past.”

Opleiden met Totara Learn in de bouw

Ook starten met e-learning of het opzetten van een Academie?

Ben je net als Ronnie Witte van de Ten Brinke Group op zoek naar de juiste middelen om e-learning of zelfs een hele Academie te implementeren binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.

Neem contact op