Tabellen met animatie

10 ideeën om een tabel wat spannender, aantrekkelijker en interactiever te maken. Lees in deze tip hoe!

Een lezer vroeg me laatst wat de beste manier is om een tabel met animatie te gebruiken in haar e-learning cursus. Zoals met zoveel zaken is het gewoonlijk minder belangrijk wat de beste manier is. Het gaat meer over begrijpen welke manieren er zijn om iets te doen. Zodra je weet wat je kan doen wordt het gemakkelijker op grond van je doel de beste optie te kiezen. De vraag zette me aan het denken over de verschillende manieren om een tabel te gebruiken binnen een e-learning cursus. In dit artikel heb ik 10 ideeën verzameld die je kunnen helpen zodra je de volgende keer een tabel gebruikt in je cursus. Hieronder een korte demo waarin je alle opties snel kunt bekijken. In de rest van het artikel volgt meer uitleg. Aan het einde van het artikel kun je een demo opstarten.

Zonder franje

Voeg de tabel toe als plaatje en niets meer. Spreek wat tekst en uitleg in. Je kunt het iets uitdagender maken door de cursist te vragen informatie op te zoeken. Een probleem in deze opzet is dat er voor de cursist geen visuele aanwijzingen zijn. Hij of zij raakt snel het spoor bijster tussen je gesproken tekst en de plaats van de cijfers in de tabel.

tabel

PowerPoint Animaties

Gebruik PowerPoint animaties om onderdelen in de tabel visueel aan te duiden. Voeg “on-click” animaties toe aan tabelobjecten en synchroniseer deze met je gesproken tekst. Dit geeft de cursist goede visuele houvast en helpt zijn aandacht te richten op het juiste onderdeel.

tabel met hand animatie

Een nadeel van deze methode is de tijd die je nodig hebt om animaties samen te stellen en 100% goed te krijgen. Bovendien vraagt het extra werk als je de PowerPoint bestanden wilt afdrukken. Je moet dan de animaties weer verwijderen – anders is de inhoud van de slide niet zichtbaar.

Stapsgewijs Onthullen

Een andere manier om “on click” animaties te gebruiken is door eerst de tabel te bedekken met witte rechthoekige vlakjes. Stel de animatie zo in dat het witte vlak langzaam verdwijnt (“fade out”) bij aanklikken. Tijdens je gesproken tekst lijkt het (bij aanklikken) of de tabel langzaam zichtbaar wordt (“fade in”).

tabel

Dit ziet er goed uit en het is eenvoudiger te maken en te onderhouden dan sommige andere PowerPoint animaties. Je moet nog steeds de objecten verwijderen als je de PPT slides wilt afdrukken.

Annotaties

Articulate Presenter heeft een mooie annotatie tool. Annotaties zien er goed uit en kunnen al doende worden toegevoegd. Dus je hoeft geen animaties te maken in PPT of objecten op je slides te zetten die je later weer moet verwijderen voorafgaand aan het afdrukken.

Tabel met vinkjes en een rood kruisje

De annotaties zijn waarschijnlijk mijn favoriete oplossing. Ik vind ze mooi om te zien en ze zijn eenvoudig te gebruiken – niet anders dan een laser pointer. Van alle oplossingen is het waarschijnlijk de eenvoudigste.

Dubbele Slides & Hyperlinks

Als een beetje meer moeite OK is en je wilt wat meer zaken toevoegen dan alleen audio – dan kan deze aanpak voor je werken. Kort samengevat maak je voor elke categorie een extra slide. Vervolgens voeg je een hyperlink toe aan die slide.

Tabel met foto en een deel uitgelicht

Het voordeel van deze aanpak is dat de complete aandacht gericht wordt op dat éne onderdeel. In de demo laat ik je een aantal verschillende ideeën zien. Het nadeel van de aanpak is de grotere hoeveelheid werk. Met een bijpassende tabel en inhoud is het een hele strakke manier om de info te presenteren.

Maak een tabel in HTML

Soms verandert de inhoud van een tabel vaker dan je de cursus publiceert (of wil publiceren). In dat geval is het gebruik van een web object een prima manier om veel extra werk te vermijden.

Tabel

Wat je doet is een tabel in HTML aanmaken. Die plaats je vervolgens op een server. Voeg de URL van de tabel in als een web object en publiceer je cursus. Wijzigingen in de tabel op de server verschijnen automatisch in de cursus. Een voorwaarde is wel dat de tabel op de server “zichtbaar” is voor degene die de cursus volgt. Interactive Multimedia Toevoegen Soms zijn tabellen slaapverwekkend. Het is dan mooi als je de inhoud van de tabel kunt aanvullen met geluid, illustraties of video. Ik heb een paar voorbeelden gemaakt voor je in Articulate Engage. Het leuke van deze aanpak is dat je de informatie interessanter en relevanter kunt maken voor de cursist. Een voorbeeld: wat zou het gevolg zijn als elke cel een link was naar een deskundige die tekst en uitleg gaf van het gevolg van de celwaarde voor het bedrijf? Dat zou veel effect kunnen hebben. Minimaal zou het de tabel veel boeiender maken. Waarschijnlijk zou de cursist ook het verband met de realiteit beter kunnen leggen. Interactieve Multimedia Labels toevoegen Met de Labelled Graphic interactie uit Engage kun je een plaatje van de tabel invoegen. Vervolgens voeg je labels toe aan het plaatje. Elke label kan geluid, plaatjes, video of Flash bevatten.

tabel met foto van een meneer

Wat ik mooi vind bij deze aanpak is dat ik een label aan elke cel kan toevoegen. De cursist kan zelf bepalen welk onderdeel hij/zij interessant vindt en daarop klikken. Als je een interactieve Flash file toevoegt (zoals in mijn demo), dan heb je een mooie dynamische multimedia tabel.

Gebruik een Guided Image met Multimedia

De Guided Image interactie uit Engage is vergelijkbaar met de Labelled Graphic. Bij beiden kan je tekst, geluid en andere media toevoegen. De Guided Image interactie presenteert de informatie echter meer lineair. Persoonlijk geef ik de cursist liever meer invloed dus zal ik zelf eerder voor de Labelled Graphic kiezen in plaats van de Guided Image.

Screenshot van een Guided image bij het invoegen van tabellen in een e-learning cursus

Bij de Guided Image heb je de optie om de pijlen op elke slide van bovenaf of van onderaf te laten komen. Hoewel de Guided Tour niet zo interactief is als de Labelled Graphic ziet ook deze interactie er prima uit. Bovendien geldt ook hier weer dat het veel eenvoudiger is op deze manier de informatie aantrekkelijk te presenteren dan met PowerPoint.

Stapsgewijs onthullen met de Media Tour

Deze aanpak is vergelijkbaar met PowerPoint z/h3elf. In plaats van het toevoegen van rechthoeken die verdwijnen bij elke klik, voeg je meerdere plaatjes van de tabel toe. Zodra de cursist verdergaat wordt de tabel verder opgebouwd. Een eenvoudigere aanpak dus.

Tabel

Bij de Media Tour kun je een plaatje (en andere media) toevoegen en ook geluid. Je kunt ook tekst als “ondertiteling” laten verschijnen. In dit voorbeeld is het geen optie die ik zelf zou kiezen maar het is weer een andere manier de tabel in je cursus te presenteren. Er daar ging het om. De kern van het verhaal is: ken je gereedschappen en begrijp wat ze kunnen doen. Kijk dan naar je opties en stem de optie af op wat je in de cursus wil bereiken. Mijn favorieten: de Annotaties (eenvoud) en de Labelled Graphic (omdat ik graag de cursist controle geef).

Screenshot Articulate met 10 tips voor het invoegen van tabellen

Klik op de afbeelding om de demo te starten