Simuleer de realiteit

De meeste e-learning cursussen zijn exclusief gericht op het delen van informatie. De interactiviteit van deze cursussen staat meestal op een laag pitje. Ik zal niet op een zeepkistje gaan staan om te verkondigen dat deze cursussen uit den boze zijn. Want soms is dit alles wat je nodig hebt, of alles wat je klant wil.

Simuleer een toepassing

Dat wil echter niet zeggen dat je de manier waarop je informatie deelt niet kan veranderen. Bijvoorbeeld door het simuleren van de technologie die de cursist al gebruikt. In plaats van te klikken op een ‘Volgende Pagina’ knop voor meer informatie, klikt de gebruiker op een link om een nieuw bericht te openen. Of maak een nep-Facebook account aan om informatie te verkrijgen. Zelfs wanneer er minder interactiviteit vereist is, maakt deze structuur de cursus nog steeds interessanter dan een standaard lineaire cursus. Daarnaast maken e-mail en Facebook de cursus persoonlijker. De volgende ideeën helpen een ander perspectief te geven aan de inhoud en kunnen de informatie binnen een verhaal plaatsen dat meer interactief en interessanter is. Wellicht geeft het je ook nieuwe ideeën om de inhoud interactiever te maken.

Voorbeeld van interactieve contact met cursist

Simuleer een Instant Message programma

Veel mensen maken gebruik van een Instant message applicatie zoals Skype, AIM, of Messenger. Maak daarom een Instant Chat scherm om het eruit te laten zien alsof twee mensen aan het chatten zijn. Hiervoor heb je twee personages nodig die gaan chatten. Zij staan voor verschillende bronnen van informatie. Nu heb je nog een reden nodig voor een gesprek. Presenteer de informatie die je wilt delen als een gesprek. Je kunt de cursist laten klikken op de ‘Volgende’ knop of op een hyperlink knop in de chat interface. Ik heb hier snel een voorbeeld van gemaakt. Klik op de bovenstaande afbeelding om dit voorbeeld te bekijken. Klik vervolgens op de Play knop om verder te gaan. (Flash nodig en bevat geluid).

Bekijk iemands e-mail inbox

Voorbeeld van een e-mail inbox

Een aantal jaren geleden las ik een artikel over internet en nieuwe technologieën. Zij interviewden een aantal studenten die zeiden: “E-mail is voor oude mensen.” Dus wat doe je als je een aantal van deze oude mensen wilt opleiden met e-learning? Waarom geen scherm maken dat eruit ziet als een Outlook inbox? Laat de cursist door de e-mailberichten klikken om informatie te verkrijgen. De onderwerpen van de e-mail berichten zijn nu wat eerder de titels van slides zouden zijn. In de body van de e-mail voeg je de informatie toe die je wilt overbrengen. Om het nog interessanter te maken kun je een interessant *verhaal* bedenken rondom de e-mails, zodat de ene e-mail refereert naar de andere. Voor dit voorbeeld heb ik een oud Soap verhaal van internet gehaald. Vervolgens maakte ik snel een prototype om te laten zien hoe dit zou werken. Ik heb een aantal e-mails in de inbox toegevoegd waar je doorheen kunt klikken. In een echte cursus zouden een aantal van de mails in de verzonden berichten box zitten. Dan zou ik er een case aan toevoegen waardoor de cursist op zoek zou moeten gaan naar informatie in e-mails. Je zou zelfs links in de e-mails kunnen zetten met meer informatie. Klik op het onderstaande plaatje voor een voorbeeld (Flash nodig).

Een Outlook interface maakt het vertellen van een verhaal goed mogelijk. Laat een leerling naar informatie graven in e-mails. Je kunt zelfs afleiders of grappige e-mails toevoegen om het nog interessanter te maken. Als je echter een cursus maakt voor financiële analisten is het minder gemakkelijk om wat zij doen aantrekkelijk te maken.

Maak een Facebook account na

Een Facebook scherm is interessant vanwege de verschillende soorten informatie die je op een Facebook pagina kunt vinden. Je hebt een informatiewand, een inbox, foto’s en allerlei bestanden en applicaties. Kortom een leuke manier om allerlei media en informatie van een cursus samen te brengen. Ik zou een reden bedenken om bij de cursist de behoefte te creëren op het scherm te klikken en op zoek te gaan naar informatie. Dan zou ik hen een toets voorleggen op basis van de informatie die zij verzameld hebben. Stel je voor dat ik een cursus zou maken over geweld op het werk. Met een Facebook pagina kan ik meer interesse opwekken dan in een serie PowerPoint dia´s met bulletpoints. Ik zou beginnen met een verhaal over Kelly Christopher, een ontevreden financieel analist, die een bekende blogger aanvliegt die toevallig de werklocatie van de analist bezoekt. Iedereen is geshockeerd en weet niet goed hoe zoiets heeft kunnen gebeuren, met name met zo´n aardige blogger. Dit is het moment waarop de cursisten worden uitgenodigd een kijkje te nemen op de Facebook pagina van Kelly. Terwijl zij hier doorheen klikken, lezen ze meer over hem en krijgen ze meer aanwijzingen over de reden van zijn uitbarsting. Bouw vervolgens een toets of case om de aanwijzingen heen die de cursist heeft verzameld. Klik op onderstaande demo voor een voorbeeld (Flash nodig).

Voorbeel Facebook pagina

Een interessantere vorm

Dit zijn drie ideeën over het namaken van alledaagse PC omgevingen in een e-learning cursus. Dit zijn simpelweg een aantal pagina’s met informatie, gepresenteerd in een andere manier waarop de cursist door de informatie klikt. Dus zelfs als je een standaard cursus hebt, kun je dit nog steeds een stuk interessanter maken. De vorm maakt de cursus in dit geval interessant.

Mocht je het nog interactiever willen maken, dan is het een idee een zoektocht te maken naar informatie. Laat de cursist met deze informatie een probleem oplossen. Dit kan goed werken in bedrijfs- en academische omgevingen. Hoe zou de Facebook van de CEO eruit zien? Of wat zou een middelbare scholier kunnen leren van de Outlook Inbox van Einstein? Ik denk dat je het met me eens bent dat deze aanpak een stuk interessanter is dan een serie opeenvolgende pagina’s. De persoonlijke connectie en de mogelijkheid een verhaal te bedenken rondom de inhoud maakt informatie meer waarschijnlijk en interessanter.