Scenario’s visueel maken

E-learning scenario’s: uitdaging, keuzes en gevolgen

Het is handig een interactief e-learning scenario op te bouwen uit de volgende onderdelen:

  • Challenge oftewel: Uitdaging. Dit kan iets simpels zijn als een vraag of een uitgebreide case. Het doel is om de leerling over de inhoud na te laten denken zodat deze een beslissing kan maken.
  • Choice oftewel: Keuze: Geef keuzemogelijkheden wanneer een cursist klaar is een keuze te maken. Een goed scenario is genuanceerd en niet compleet zwart-wit. Je wilt dat de cursist betrokken raakt bij het scenario en er echt over na gaat denken. Dus de keuzes moeten niet te vanzelfsprekend zijn. Als dit het geval is, heb je waarschijnlijk het verkeerde scenario voor ogen.
  • Consequence: oftewel: Gevolg. Iedere beslissing van de cursist heeft gevolgen. Geef daarom ook feedback op gemaakte keuzes. Dit kan een simpele tekst zijn met instructies om verder te gaan. Of je kunt de cursist nog een uitdaging voorleggen.

Het 3C model is een makkelijke manier om een scenario te maken. Maak hiervan een scenario template. Erg gemakkelijk! Maar veel mensen vinden het lastig om scenario’s visueel te maken. Dit komt omdat de meesten van ons niet beschikken over technische vaardigheden om de juiste afbeeldingen te maken.

Vertalen van e-learning scenario naar onderdelen

Om het gemakkelijker te maken heb ik het maken van afbeeldingen voor scenario’s opgedeeld in vijf categorieën: karakters, omgeving, tekst, containers en knoppen. De aanpak maakt het gemakkelijker om het visuele ontwerp te maken. Een snel overzicht: de onderstaande afbeelding laat een scenario zien met vijf elementen. We zien karakters, de omgeving en tekst. Soms op de slide en soms in een containers zoals een box of een ballon. En dan zijn er de keuzes om de cursist te activeren. Dit kan worden vormgegeven in de vorm van knoppen of hotspots.

Karakters

Karakters zijn de mensen of personages die je gebruikt voor het scenario. Dit kunnen één of meerdere karakters zijn. Ik bouw altijd graag een aantal templates waarmee ik kan werken. In de onderstaande voorbeelden zie je een scene met één persoon en een scene met twee mensen die met elkaar in gesprek zijn. Zoals je kunt zien is de opzet niet ingewikkeld, slechts een paar plaatsaanduidingen en illustraties.

Links Warehouse environment, rechts Office environment

Omgeving

De omgeving is de achtergrond voor het scenario. Bevindt het karakter zich in een kantoor, openbare ruimte, winkel of een fabriek? Het gebruiken van achtergrondgeluiden voegt iets toe aan de sfeer van de scene. In een fabrieksomgeving zou je bijvoorbeeld wat machinegeluiden of gespreksgeluiden kunnen toevoegen als achtergrond.

mevrouw zonder achtergrond.

Tekst

Meestal maak je gebruik van tekst in een scene. Maar er zijn veel manieren om tekst toe te voegen, dus denk goed na over de font die je wilt gebruiken en de positie van de tekst op het scherm. Onthoud dat de tekst niet alleen een aantal woorden zijn, maar ook een afbeelding met een eigen betekenis. Dit alles bepaalt de toon van het scenario. In het onderstaande voorbeeld gebruikte ik Comic Sans in de tekstwolk omdat dit persoonlijker is dan Times New Roman. Op het krijtbord maakte ik gebruik van een handgeschreven font zodat het lijkt alsof er op het bord geschreven is.

Voorbeelden van tekst opmaak

Containers

Onder containers versta ik in dit geval de boxen die je gebruikt voor de tekst in een scenario. Bijvoorbeeld een tekstballon. Misschien heb je nog meer containers op het scherm zoals een instructiebox of een box met de belangrijkste punten. Deze containers zijn bij iedere layout of cursus weer anders. In de onderstaande voorbeelden kun je een aantal containers zien, variërend van papieren knipsels tot een schilderijlijst. Er is geen beperking aan het type container dat je kunt gebruiken. Zorg er wel voor dat de containers en fonts passen bij het visuele thema. Zo creëer je een geheel.

Voorbeelden van buttons

Knoppen

Een knop is een gedeelte waarop de cursist kan klikken om een keuze te maken. Dit kan een echte knop zijn of een plaats op het scherm waarop de cursist kan klikken (hotspot). Als je een hotspot gebruikt ontwerp je vaak een afbeelding of tekst die aangeeft dat dit een mogelijke keuze is. In het onderstaande voorbeeld is de ‘knop’ eigenlijk een hotspot boven de papieren knipsels. In de tweede afbeelding maak ik gebruik van daadwerkelijke knoppen.

voorbeelden van keuze knoppen

  1. Karakter: Het karakter is niet volledig afgebeeld (alleen bovenlijf) zoals in het template.
  2. Omgeving: Ik heb een kantooromgeving toegevoegd. De afbeelding is vervaagd zodat je nog wel kunt zien dat het een kantoor is. Maar teveel details zouden afleidend zijn.
  3. Tekst: Ik heb meer tekst gebruikt dan in de template
  4. Container: In dit geval is de container geen tekst box. In plaats daarvan heb ik een plakbriefjes thema gebruikt. Deze heb ik op de plaatsen van de tekstcontainers toegevoegd.
  5. Knoppen: De knoppen zien eruit als plakbriefjes. De cursist klikt op een briefje om een keuze te maken.

Bron: the Rapid E-learning Blog