Design opfriscursus

Elke e-learning ontwikkelaar moet een duizendpoot zijn. Hou je visuele ontwerp lekker fris en up-to-date. Lees in deze tip hoe!

 

De meeste e-learning ontwikkelaars schakelen vaak tussen verschillende rollen. Zij verzorgen het leerontwerp, maar ook het visuele ontwerp. En vaak werken ze met beperkte middelen. Dit maakt het visuele ontwerp niet altijd het sterkste punt van e-learning cursussen. Daarom geef ik je vandaag een aantal tips om je cursussen een fris ontwerp te geven.

Onthoud een mooi ontwerp

Wanneer ik een inspirerend ontwerp tegen kom, maak ik hier een screenshot van. Bij het installeren van Skype viel het “welkom-scherm” mij bijvoorbeeld op. Dit ontwerp kan ik gebruiken als basis voor een e-learning cursus template.

Het "Welkom-scherm' van skype is inspirerend voor het ontwikkelen van een E-learning

Hergebruik goede ontwerpen

De beste manier om te leren ontwerpen is om goede ontwerpen zelf te herontwerpen. Het idee is niet om het ontwerp precies na te maken. Denk erover na wat je eigenlijk goed vindt aan een ontwerp en waarom. Probeer deze elementen in je eigen ontwerp toe te passen. Als je dit doet behaal je winst in de volgende gebieden:

  • Je doet verschillende design ideeën op. Dit zijn waardevolle ideeën. Als je een bepaalde techniek goed onder de knie hebt ben je al snel geneigd deze methode vaker toe te passen. Het gevolg is dat je cursussen al snel op elkaar gaan lijken. Stel jezelf dus open voor nieuwe en creatieve ideeën om je werk fris te houden.
  • Je leert efficiënter werken. Het maken van een aantal templates in PowerPoint helpt je sneller te werken met de tekentools en master layouts. Dat helpt je ook wanneer je andere e-learning cursussen maakt.
  • Je blijft up-to-date. Een aantal jaar geleden waren bevels het helemaal. Toen kwam de Apple gel-look. Nu lijkt een platter design meer op te komen. Laat je inspireren door vernieuwende ontwerpen en blijf zelf eigentijdse ontwerpen maken.

Diepte gebruik in de button ontwerp

Je eigen visie op ontwerpen

Wanneer je een eigen prototype van het oorspronkelijke ontwerp hebt gemaakt, kun je gaan spelen met de kleuren en layout. Verplaats de losse elementen om het ontwerp eigen te maken.

Je ziet in de onderstaande afbeeldingen dat mijn eerste ontwerp nog dicht bij het oorspronkelijke ontwerp staat. Ik heb mijn eigen visie de vrije loop gegeven in de tweede afbeelding.

twee verschillende ontwerpen
In de onderstaande screencast bespreek ik hoe ik deze slides gemaakt heb in PowerPoint.
Slide in Powerpoint

Na het maken van deze slides verwerkte ik deze als voorbeeld e-learning cursus. In de onderstaande demo zie je hoe dit ontwerp eruit ziet in een e-learning cursus.

In de demo zie je hoe het ontwerp in een e-learning cursus eruit ziet
Klik hier om de demo te bekijken.

Je ziet dat het ontwerp in de demo al een stuk meer compleet is. In de onderstaande screencast kun je zien hoe ik de demo gemaakt heb. Wil je de demo zelf op maat maken? Dit kan. Hiervoor heb ik de templates van de demo onderaan dit bericht beschikbaar gesteld.

Voorbeeld screencast hoe de demo gemaakt is

Klik hier om de templates te downloaden.